Radboud Universiteit Nijmegen


Akkoord FOM en Radboud Universiteit voor vorming unieke laserfaciliteit

Datum bericht: 8 oktober 2010

De komst van een vrije-elektronenlaser uit Rijnhuizen naar Nijmegen versterkt nog meer de onderzoeksfaciliteiten van het Instituut voor Moleculen en Materialen (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze week kwam het tot een akkoord. 'Over vijftien jaar levert dit een Nobelprijs op,' werd er gegrapt. Tien minuten later al kwam het telefoontje. Het bijzondere Nijmeegse laboratorium voor hoge magneetvelden (HFML) was de plek waar Nobelprijswinnaars Geim en Novoselov hun grafeen in eerste instantie onderzochten. Een betere illustratie van het belang van uitstekende faciliteiten voor fundamenteel onderzoek is haast niet te geven.

Ir. R.J. de Wijkerslooth de Weerdesteyn, voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen en FOM-directeur Wim van Saarloos formaliseerden de afspraak dat de vrije-elektronen infraroodlaser wordt ondergebracht binnen het Nijmeegse Instituut voor Moleculen en Materialen (IMM). FELIX/FELICE is een vrije-elektronen infraroodlaser die 'laserlicht op maat' produceert, afstembaar in golflengte, energie en pulsduur op de specifieke wensen van onderzoekers uit de fysica, de chemie, het materiaalonderzoek en de biomedische wetenschappen. Begin 2013 zal de gebruikersfaciliteit helemaal zijn ondergebracht in de speciaal daarvoor aangepaste nieuwbouw naast het magnetenlab in Nijmegen.

Faciliteit voor Nobelprijswaardig onderzoek
`De gebruikersfaciliteit FELIX/FELICE past uitstekend bij de onderzoekslijn die in Nijmegen is ingezet. We zijn blij dat daar een goede plek gevonden is en het beoogde nieuwe gebouw al is aangepast tijdens de bouw, vooruitlopend op het tekenen van deze overeenkomst. Dat geeft al aan dat we in Nijmegen welkom zijn!', aldus FOM-directeur Wim van Saarloos tijdens de ondertekening van het akkoord. `Het Instituut voor Moleculen en Materialen is heel blij met de komst van FELIX/FELICE', licht IMM-directeur Elias Vlieg toe, `omdat in combinatie met de FLARE-laser en het High Field Magnet Laboratory (HFML) een unieke gebruikersfaciliteit ontstaat die onderzoekers uit de hele wereld zal aantrekken'.

Het Nobelprijswinnende onderzoek aan grafeen heeft grotendeels bij de HFML plaatsgevonden.