Gemeente Laren

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Rietmeijer

08-10-2010
De heer A.G.M. Rietmeijer is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving zijn onderscheiding uit handen van de Larense burgemeester Elbert Roest, tijdens het congres ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Ivoren Kruis. De heer Rietmeijer is voorzitter van deze vereniging die zich met name richt op het bevorderen van de mondgezondheid.

De heer Rietmeijer heeft van 1974 tot begin 2010 zijn eigen tandartsenpraktijk gehad in Laren. Daarnaast heeft hij zich op vele manieren ingezet binnen zijn branche, onder andere op het gebied van opleidingen, voorlichting en preventie. Ook heeft hij verschillende bestuursfunctie vervuld en vervult hij deze nog steeds. Onderstaande activiteiten zijn een beperkte opsomming uit de lange lijst van activiteiten die Rietmeijer ontplooide in de afgelopen dertig jaar.

Diverse bestuurlijke en inhoudelijke functies bij de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT), waaronder diverse functies als adviseur.
Lid van het Nederlandse Arbitragecollege voor de tandtechniek. Lid en adviseur van commissie Opleidingen.
Lid van de projectgroep IQUAL voor de programma's Praktijkhygiëne en Risicomanagement.
Lid van de geschillencommissie NMT/VGT en voorzitter van de commissie Ereleden van de NMT.
Adviseur van de stichting Dental Health International Nederland. Initiatiefnemer en vrijwillig tandarts van een tandheelkundige post bij de Kruispost Amsterdam, de eerstelijnsopvang voor illegalen, onverzekerden en dak- en thuislozen.

Sinds 2006 is Rietmeijer landelijk voorzitter van het Ivoren Kruis. Zijn deskundigheid en enthousiasmerende inzet hebben ertoe geleid dat het ivoren kruis nieuwe partners heeft gekregen, die inhoudelijk en financieel bijdragen aan de doelstellingen van de vereniging. Dit heeft onder andere geresulteerd in een project waarbij alle basisscholen in Nederland kosteloze lessen in mondgezondheid krijgen aangeboden, met medewerking van een tandarts of mondhygiënist. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het herijken van de adviezen voor het realiseren van mondgezondheid, met als één van de resultaten het beschikbaar stellen van kosteloos voorlichtingsmateriaal om mondgezondheid van mensen met een verstandelijke handicap te bevorderen. De resultaten van zijn werk betreffen niet alleen de verbetering van de mondgezondheid van de inwoners van het land, maar zijn ook van belang voor het terugdringen van de kosten van de gezondheidszorg.