Gerechtelijke organisatie

Unilever moet verkoop en promotie Andrélon Champagne shampoo staken

Den Haag, 8 oktober 2010 - De voorzieningenrechter (sector civiel) van de rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat het Comité Interprofessionel du Vin de Champagne (CIVC) had aangespannen tegen Unilever over Andrélon Champagne shampoo. Unilever moet de verkoop en de promotie van deze shampoo met onmiddellijke ingang staken. De naam Champagne is een beschermde oorsprongsbenaming, waarop Unilever inbreuk heeft gemaakt. Hiermee handelt Unilever onrechtmatig

Unilever heeft de Champagne shampoo geïntroduceerd ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het merk Andrélon. De shampoo is op de markt gebracht in een verpakking waarop het woord Champagne staat, waarbij een aantal flessen was voorzien van een gouden nekhanger. De marktintroductie van de shampoo ging vergezeld van een tv-commercial en advertenties in diverse bladen.

Nadat het CIVC Unilever in augustus had gesommeerd het gebruik van de oorsprongsbenaming Champagne te staken, heeft Unilever de reclame voor de Champagne shampoo aangepast.
De vraag of de gewijzigde reclame, waarin het woord Champagne niet meer voorkomt, als een inbreuk op de beschermde oorsprongsbenaming moet worden aangemerkt, kan volgens de rechter in het midden blijven. Ook als dat niet het geval zou zijn, is die reclame onrechtmatig. De rechtsplicht die op Unilever rust om passende maatregelen te nemen om de door haar gecreëerde onrechtmatige toestand te beëindigen, brengt in dit geval mee dat van Unilever kan worden verwacht dat zij de promotie van de Champagne shampoo staakt.

De rechter heeft Unilever bevolen met onmiddellijke ingang na betekening van het vonnis iedere inbreuk op de beschermde oorsprongsbenaming Champagne te staken en gestaakt te houden en Unilever met onmiddellijke ingang verboden de Andrélon Champagne shampoo aan te bieden, te verkopen, te distribueren of anderszins te verhandelen en/of daartoe promotionele activiteiten te verrichten.

Ook heeft de rechter Unilever bevolen aan alle afnemers van de Andrélon Champagne Shampoo, daaronder niet begrepen individuele consumenten, te verzoeken de geleverde Andrélon Champagne Shampoo aan Unilever terug te zenden, door middel van een brief waarvan de inhoud in het vonnis is opgenomen.

Unilever moet aan het CIVC een dwangsom betalen voor elke dag dat zij in strijd handelt met deze bevelen.

Unilever is door de rechter veroordeeld in de kosten van het geding, die zijn begroot op EUR 25.000.

LJ Nummer

BN9779

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 8 oktober 2010 Naar boven