Gemeente Spijkenisse


Begroting 2011 van de gemeente Spijkenisse: voorzichtigheid troef

08 oktober 2010

Schatkist

Vrijdag 08 oktober 2010 is de begroting 2011 van de gemeente Spijkenisse aan de gemeenteraad gezonden.

De begroting is sluitend, maar kampt wel met de onzekerheid over de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord voor de gemeentefinanciën. Dat is aan het karakter van de begroting te merken: de gemeente kiest voor een voorzichtig financieel beleid. Geen grote plannen voor nieuwe activiteiten en extra uitgaven. Wèl kiezen voor het op orde houden van de kwaliteit van de stad en voorzieningen en het doorzetten van de lopende, belangrijke projecten die van Spijkenisse een complete stad zullen maken. Dat is bij de huidige moeilijke marktomstandigheden al een zware opgave.

Naast de vele verbeterslagen die al in de stad aan de gang zijn, doet deze begroting dus geen voorstellen voor nieuw beleid of extra uitgaven in 2011. Sterker nog: 2011 kan een overgangsjaar worden waarin grote ingrepen in het overheidshandelen nodig blijken, ook bij gemeenten.

De Haagse voornemens om EUR 18 miljard te bezuinigen in de komende 4 jaren, krijgen in het nu bekende regeerakkoord meer contour. Er is nog veel onzeker, maar Spijkenisse bereidt zich tegen deze achtergrond voor om uiteindelijk in 2014 EUR 10 miljoen te gaan bezuinigen.

De gemeente zal zich op haar takenpakket moeten bezinnen en daarmee op haar rol in de samenleving. Een kleinere gemeentelijke overheid die tóch randvoorwaarden voor een goede leefkwaliteit biedt, is de uiteindelijke opgave. Burgers en bedrijven zullen daarbij vaker hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.

In de komende maanden zal de gemeenteraad zich over het afwegingsproces van taken buigen, waarmee de noodzakelijke bezuinigingen concreet kunnen worden gemaakt.

De begroting 2011 zal aan de orde komen in commissievergaderingen in de periode van 26 tot en met 28 oktober 2010. De vaststelling wordt verwacht in de gemeenteraadsvergadering van 10 november 2010.

Externe links


* Bestuurlijk Informatie Systeem (BIS) [Let op! Het Bestuurlijk Informatie Systeem (BIS) op http://spijkenisse.notudoc.nl opent in een nieuw venster.]