Gemeente Winterswijk




Begroting 2011-2014: forse bezuinigingen nodig

Het college van burgemeester en wethouders heeft de 2e bestuursrapportage 2010 en de begroting 2011-2014 in concept vastgesteld. De meerjarenbegroting sluit met een structureel tekort van EUR 4,45 miljoen. Dit komt onder andere door noodzakelijke investeringen in wegen en door aanvullende kortingen van het Rijk. Het tekort maakt het noodzakelijk om scherp in een aantal kosten te bezuinigen, onze inkomsten te verhogen en om een deel van onze ambities te temporiseren. Daarbij blijft het behoud van de kwaliteit van onze voorzieningen voorop staan. De raad bespreekt de conceptbegroting op 3 en 4 november.

Net als andere gemeenten staat ook Winterswijk voor een uitdagende opdracht: enerzijds zeer grote bezuinigingen doorvoeren en anderzijds doorwerken aan de realisatie van onze toekomstvisie. Of, zoals het coalitieprogramma het aangeeft: `Met minder naar meer'.

Investeringen

In de afgelopen jaren hebben we zeer veel geïnvesteerd in onze dienstverlening, wegen, groen, scholen en sportaccommodaties. In deze begroting zetten we die lijn door en blijven we een groot deel van onze voorgenomen investeringen realiseren ten behoeve van onze verenigingen, onze voorzieningen, ons nationaal landschap en onze infrastructuur. We blijven achter onze uitgangspunten staan: nieuwe ontwikkelingen realiseren voor verschillende bevolkingsgroepen; de zwaksten in onze samenleving ontzien; bouwen aan plannen voor onze voorzieningen en ons landschap, waar mogelijk met cofinanciering vanuit provincie, Rijk en Europa; nadruk leggen op behoud en een blijvende inzet op preventie; de verdiencapaciteit van onze gemeente en de werkgelegenheid bevorderen en tot slot: duurzaamheid als belangrijke pijler bewaken. Al deze dingen blijven we doen, maar we kunnen dit niet in het tempo blijven doen zoals we de afgelopen jaren hebben gekend.

Bezuinigingen

We hebben te maken met een harde financiële realiteit, namelijk de grootste financiële bezuiniging ooit. Voorop blijft staan dat we de kwaliteit van onze voorzieningen willen behouden. Een aantal investeringen in onder andere wijken en scholen moeten we anders opzetten dan tot nu toe beoogd. Daarnaast zijn besparingen bij de door ons gesubsidieerde instellingen onvermijdelijk. We proberen echter samen met de instellingen de gevolgen van deze bezuinigingen te beperken.

Lastenverzwaring

De begroting 2011 beschrijft een besparings- en bezuinigingsmogelijkheid van ruim EUR 3,1 miljoen. Dit is niet voldoende om het volledige tekort van EUR 4,45 miljoen te dekken: lastenverzwaring voor inwoners en bedrijven is daarom helaas onvermijdelijk. De laatste jaren is er geen prijsindexatie toegepast op de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (OZB). Dit zal nu alsnog gebeuren. Daarnaast wordt de BTW op de rioolheffing nu volledig doorberekend om kostendekkend te worden. In totaal bedraagt de lastenverzwaring in met name OZB en rioolheffing voor inwoners en bedrijven ruim EUR 800.000.
De rest van de benodigde besparingen behalen we uit lagere rentelasten: de besparings- en bezuinigingsmogelijkheden brengen onze schuldpositie omlaag naar EUR 113 miljoen. Dit levert ons een rentebesparing op van EUR 0,5 miljoen rente.

Bezuinigingen van het Rijk

Ondanks al deze maatregelen blijft er nog één grote onzekerheid over: de bezuinigingen die het Rijk mogelijk extra gaat opleggen. Omdat hier nog onzekerheid over is, hebben we dit nog niet in onze begroting opgenomen. Wel legt de conceptbegroting 2011-2014 een aantal denkrichtingen voor aan de raad. We werken deze richtingen verder uit na de besluitvorming door de gemeenteraad.

Ter inzage

De 2e bestuursrapportage 2010 en de begroting 2011-2014 worden vanaf dinsdag 12 oktober op www.winterswijk.nl gepubliceerd. De stukken liggen ook ter inzage bij de bibliotheek en de receptie van het gemeentekantoor.