Gemeente Best

Basisplan voor nieuw centrum Best klaar!

08-10-2010

Het college en haar samenwerkingspartners IPMMC Vastgoed en Bouwinvest hebben het Basisplan voor het nieuwe centrum van Best afgerond. Dit is het resultaat van een intensieve periode van samen- werking in de afgelopen maanden.

Foto Basisplan 2010


* Basisplan

* Open planproces

* Gemeenteraad

* Bijlagen

Basisplan

Het Basisplan toont met behulp van tekst en tekeningen een impressie van de centrumontwikkelingen. Het gewenste levendige dorpshart komt tot stand door nieuwe bouwblokken toe te voegen aan de Boterhoek en langs het gemeentehuis. Met dit laatste gebouw wordt tevens een verbinding gevormd tussen de Boterhoek en Den Ekker. De Hoofdstraat blijft een belangrijke ader voor het centrum. Het totaal, gevormd door de Hoofdstraat, de uitgebreide Boterhoek en de herontwikkeling van het Raadhuisplein, levert een compact en goed functionerend centrum op.

Een centrumring ontsluit de kern van Best en zorgt ervoor dat de verschillende parkeervoorzieningen op een logische manier zijn te bereiken. Boven de nieuwe winkels worden onderscheidende appartementen gerealiseerd. Het plan bestaat uit drie fasen, die ieder afzonderlijk - zonder afbreuk te doen aan de kernwaarden - kunnen worden bekeken. Echter hun optelsom vervolmaakt het geheel.

Open planproces

Het Basisplan is tot stand gekomen via een zogenaamd open planproces. De gemeente heeft haar inwoners opgeroepen om hun ideeën over het nieuwe centrum kenbaar te maken. Dat heeft geresulteerd in 16 ingediende plannen.

Verder hebben de klankbordgroepen ondernemers/winkeliers en inwoners/cultuur een groot aantal aanbevelingen gedaan. Bij de totstandkoming van het Basisplan zijn alle ideeën, plannen, aanbevelingen en aandachtspunten uit het open planproces bestudeerd en waar mogelijk opgenomen in het plan.

De volgende stap, na de besluitvorming over het Basisplan, is het maken van een Uitwerkingsplan. Bij het maken van het Uitwerkingsplan zullen de inwoners van Best via de klankbordgroepen opnieuw worden betrokken.

Gemeenteraad

Op 18 oktober 2010 wordt het basisplan behandeld in een commissievergadering. Op 1 november 2010 neemt de gemeenteraad vervolgens een besluit over het Basisplan. Pas na het debat in de gemeente-
raad is de inhoud van het Basisplan definitief. Het plan is een belangrijk `tussenstanddocument' op weg naar het Uitwerkingsplan, dat in april 2011 naar de gemeenteraad zal gaan.

Waar het Basisplan op onderdelen nog globaal is, zullen zaken als architectuur, openbaar gebied, financiën, en branchering in het Uitwerkingsplan in detail worden besproken. Met vaststelling van het Uitwerkingsplan volgend jaar, zal de stedenbouwkundige basis worden gelegd voor concrete bouwplanontwikkelingen.

Bijlagen


* Basisplan Centrumontwikkeling Best

* Bijlage H1.A Planbeoordeling

* Bijlage H1.B Aanbevelingen klankbordgroepen
* Bijlage H1.C Resultaten raadsbijeenkomt 9 juli 2010
* Bijlage H3.A Uitgangspunten commerciële voorzieningen in centrumontwikkeling

* Bijlage H3.B Uitgangspunten wonen Centrum Best
* Bijlage H7.A Gegevens benodigde parkeercapaciteit
* Bronnen

* Visiekaart Centrum Best

* Legenda visiekaart Centrum Best


---