Ingezonden persbericht


Persbericht

Maestro Michel Tabachnik
dirigeert
Ein Heldenleben
van Richard Strauss

Groningen, 28 september 2010 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) brengt begin oktober een concertserie met muziek die de mens boven de werkelijkheid uittilt. Chef-dirigent Michel Tabachnik staat bij deze concerten voor het eerst dit seizoen weer op de bok bij zijn NNO. Op het programma staan La Mer en Prélude à L'après midi d'un faune van Claude Debussy en Ein Heldenleben van Richard Strauss. De concerten vinden plaats op 8 oktober in Drachten, 9 oktober in Groningen en 10 oktober in Leeuwarden.

Strauss' Ein Heldenleben
In Ein Heldenleben van Richard Strauss hoort de bezoeker hoe de held het avontuur tegemoet gaat, een veldslag met zijn tegenstanders aangaat en zegeviert, om uiteindelijk terug te keren in de armen van zijn geliefde. Destijds al werd gesuggereerd dat Strauss in dit werk naar zichzelf verwees; hij zou de held zijn en de tegenstanders waren dan de zure muziekcritici waar hij mee te maken had. Een interessante theorie, die door Strauss voor kennisgeving werd aangenomen. Zoals de held zijn tegenstanders overwint, zo wordt uiteindelijk elke kritiek op het megalomanische Ein Heldenleben gesmoord door de intense kracht van de muziek zelf. De caleidoscoop aan klankkleuren, de verbluffende orkestratie, de hijgende climaxen, de momenten van gelukzalige intimiteit en bovenal de tomeloze vitaliteit - in ieder opzicht ademt het werk de geest van de Gründerzeit, de periode van ongekende economische expansie van het nieuwgevormde Duitse Rijk, van een ongebreideld optimisme, van een intellectueel klimaat dat het uiterste individualisme als levensopvatting propageerde. Op de drempel van een nieuwe eeuw besluit en bekroont Ein Heldenleben Strauss' jonge carrière als componist van symfonische gedichten. Een tweede leven als muzikale held lag in het verschiet: dat van Richard Strauss als operacomponist.

Claude Debussy
Voor de pauze staan twee werken van Claude Debussy op het programma. Claude Debussy laat de bezoeker in Prélude à l'après-midi d'un faune horen hoe op een hete namiddag een faun ligt te luieren tegen de helling van de Etna. Alvorens in een diepe slaap te verzinken, droomt hij van nimfen en najaden. De Prélude à l'après-midi d'un faune is het eerste symfonische meesterwerk van Debussy. Ongrijpbare melodieën, gekleurd door ambivalente harmonieën, bewegen zich boven subtiele ritmische patronen, verdampen of gaan naadloos in andere over. Maar voor het publiek anno 1894 was een gevoel van bescheidenheid, van breekbaarheid misschien wel het opvallendste kenmerk van de Prélude, in een tijd waarin de meeste componisten de invloed ondergingen van de zelfbewuste grootspraak van Richard Wagner. In het tweede stuk brengt Debussy de bezoeker naar de zee. La Mer golft, ruist, flakkert, stuwt en deint. Een hypnotiserend spel van de elementen. De titel Trois esquisses symphoniques (Drie symfonische schetsen), waaronder Debussy het werk in 1905 publiceerde, is in dat verband een veelzeggende aanduiding. Elk van de drie delen heeft een eigen opschrift meegekregen. Daarin wordt de stemming weergegeven die de zee in haar wisselende verschijningsvormen bij de componist heeft opgeroepen.

Programmaoverzicht

Debussy Prélude à l'après-midi d'un faune Debussy La Mer
Strauss Ein Heldenleben

Dirigent Michel Tabachnik

> vr 8 oktober | Drachten | De Lawei | 20.00 uur*| ¤ 27,30 www.lawei.nl | 0512 - 33 50 50

> za 9 oktober | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur* | vanaf ¤ 20,50 www.de-oosterpoort.nl | 050-368 03 68

> zo 10 oktober | Leeuwarden | De Harmonie | 15.00 uur *| vanaf ¤ 22,50 www.harmonie.nl | 058- 233 02 33


* Gratis lezing 1 uur voor aanvang concert, in De Oosterpoort om 19.00 uur.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is de heer Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.



Michel Tabachnik - chef-dirigent
Michel Tabachnik studeerde piano, compositie en orkestdirectie in Genève en werd gecoacht door grote dirigenten als Igor Markevitsj, Herbert von Karajan en Pierre Boulez. Vier jaar lang was hij ook assistent-dirigent van Boulez. Michel Tabachnik was chef-dirigent van het orkest van de Gulbenkian Foundation in Lissabon, het Orchestre Philharmonique de Lorraine en het Ensemble InterContemporain in Parijs. Het CV van Tabachnik toont verder engagementen bij de Berliner Philharmoniker, het Concertgebouworkest, het Filharmonisch Orkest van St. Petersburg en het Orchestre de Paris. Hij was gastdirigent bij de Canadese Opera Company in Toronto alwaar hij Lohengrin, Butterfly, Carmen en Rake's Progress dirigeerde. Michel Tabachnik is een reguliere gast in 'Cité de la Musique' en 'Salle Pleyel' te Parijs. In de afgelopen seizoenen dirigeerde hij er de Prague Philharmonia,de Brussels Philharmonic en het Noord Nederlands Orkest. Sinds september 2005 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het NNO. Hij heeft grote affiniteit met jonge musici en dirigeerde verschillende internationale jeugdorkesten. Hij was artistiek directeur van L'Orchestre des Jeunes du Québec en l'Orchestre des Jeunes de la Méditerranée. Ook gaf hij vele masterclasses in onder andere Hilversum (NOS), Lissabon (the Gulbenkian Foundation) en aan de conservatoria van Parijs, Stockholm en Kopenhagen. Michel Tabachnik is bovendien een gerespecteerd componist. Daarnaast is hij vanaf seizoen 2008-2009 de chef-dirigent / artistiek directeur van het Brussels Philharmonic.

----------

{Noot voor de redactie,