Vrije Universiteit Amsterdam

Lysyl oxidases tijdens de embryonale ontwikkeling


* Startdatum: 08-10-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Lysyl Oxidases in Zebrafish Craniofacial Development and Teratogenesis


* Spreker: A.L. van Boxtel


* Promotor: prof.dr. A. Brouwer prof.dr. J. de Boer


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Thijs van Boxtel geeft in zijn promotieonderzoek nieuw inzicht in hoe dithiocarbamaten werken en beschrijft een nieuwe rol van koperafhankelijke enzymen tijdens de embryonale ontwikkeling. Deze zijn belangrijk voor bot- en kraakbeenontwikkeling tijdens de vorming van de schedel.

Dithiocarbamaten (DTCs) zijn stoffen die veel gebruikt worden in de land- en tuinbouw. Omdat zowel mensen als dieren blootgesteld worden aan DTCs is het belangrijk om de toxische effecten en de werking van deze stoffen te kennen en begrijpen. Het is al enkele decennia bekend dat DTCs geboorteafwijkingen veroorzaken (teratogeen zijn). Desondanks zijn de mechanismen die tot deze geboorteafwijkingen leiden onduidelijk.

Van Boxtel maakt gebruik van de zebravis als model voor gewervelde dieren om inzicht te krijgen in bekende en nieuwe teratogene effecten van DTCs en de mechanismen die daaraan ten grondslag liggen. In het eerste deel beschrijft hij dat DTCs de productie van belangrijke genen verstoren tijdens de embryonale ontwikkeling en gedeeltelijk werken door het remmen van een kleine groep koperafhankelijke enzymen (lysyl oxidases).
Omdat Van Boxtels bevindingen suggereerde dat lysyl oxidases belangrijk zijn tijdens de embryonale ontwikkeling keek hij in het tweede deel van zijn studie meer gedetailleerd naar de rol van lysyl oxidases tijdens de embryonale ontwikkeling. Het blijkt dat deze enzymen belangrijk zijn voor bot- en kraakbeenontwikkeling tijdens de vorming van de schedel.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam