Vrije Universiteit Amsterdam

Nicotine zorgt voor langdurige veranderingen in onvolwassen brein


* Startdatum: 08-10-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: The neurobiology of adolescent nicotine exposure


* Spreker: D.S. Counotte


* Promotor: prof.dr. A.B. Smit


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De overgrote meerderheid van de rokers begint al vroeg met roken, n.l. tijdens de adolescentie (13-19 jaar). De hersenen van adolescenten zijn nog in ontwikkeling en gevoeliger voor langdurige veranderingen door nicotine. Dit blijkt uit onderzoek van neurowetenschapper Danielle Counotte, waarop zij 8 oktober promoveert.

Uit Counottes epidemiologisch onderzoek is gebleken dat mensen die jonger beginnen met roken, gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een verslaving of een andere psychiatrische aandoening. Het is echter niet duidelijk of dit een direct effect van nicotineblootstelling is, en wat de moleculaire en cellulaire veranderingen zijn die hieraan ten grondslag liggen.

Counotte onderzocht de langetermijneffecten van adolescente nicotineblootstelling in een diermodel. Adolescente ratten kregen nicotine toegediend en zodra deze dieren volwassen waren, behaalden ze een slechter resultaat in een in een gedragstaak waarbij ze hun aandacht moesten gebruiken. Dit is vergelijkbaar met mensen die als adolescenten gerookt hebben. De aandachtsdeficiëntie bleek te komen door verminderd voorkomen van een glutamaat receptor (mGluR2) in de prefrontale cortex, een hersengebied dat als laatste ontwikkelt tijdens de adolescentie. De door nicotine veroorzaakte aandachtsdeficiëntie kon echter verminderd worden door deze receptor extra te stimuleren.

Het onderzoek van Counotte toont aan dat adolescentie een periode is waarin individuen verhoogd kwetsbaar zijn voor verslavende stoffen, zoals nicotine, en dat blootstelling aan nicotine leidt tot langdurige veranderingen in het brein, met nadelige consequenties voor taken waarbij aandacht noodzakelijk is.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam