Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwe Rembrandt in museum
6 oktober 2010

Zojuist is bekend geworden dat Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe Rembrandt in de collectie heeft. Het schilderij 'Tobias en zijn vrouw' is, volgens het nieuwste standaardwerk over de schilder, niet gemaakt door een leerling, maar door Rembrandt van Rijn zelf. Vanaf aanstaande vrijdag 8 oktober wordt het schilderij één maand getoond in het Museum.

Deze week presenteerde kunsthistoricus en Rembrandt-specialist prof.dr. Ernst van de Wetering het nieuwste en vijfde deel van het Rembrandt Corpus. Uit zijn onderzoek naar kleinfigurige historiestukken blijkt dat het schilderij 'Tobias en zijn vrouw' geschilderd is door Rembrandt van Rijn en niet, zoals lange tijd gedacht, door een leerling van de meester. Museum Boijmans van Beuningen is blij verrast door de vondst.

Restauratie
Rembrandt heeft de voorstelling van een man en vrouw bij een open haard over een ouder stilleven van een andere schilder heen geschilderd. Op veel plekken is de verflaag zo dun geworden dat er sporen van het stilleven te zien zijn. Het museum laat het werk restaureren ten behoeve van een tentoonstelling in Japan. Met de bekendmaking van de vondst, is besloten de restauratie korte tijd uit te stellen en het werk, dat normaal staat opgeslagen in het depot, voor één maand tentoon te stellen voor het publiek.

Zonder twijfel
In het Corpus stelt Ernst van de Wetering dat het werk zonder twijfel van Rembrandt is. Zijn conclusie bevat een aantal argumenten. Er zijn verschillende gelijkenissen met de ets 'Petrus en Johannes genezen de kreupele' uit 1659. Ook het specifieke gevoel voor detail in het algemeen die terug te leiden zijn naar het werk van Rembrandt in de jaren veertig, de weergave van de figuren en de plek waarin deze zijn geplaatst en de manier waarop perspectief in het werk is toegepast, evenals de trede in de vloer die direct op de voorgrond is geplaatst, zijn volgens de kunsthistoricus duidelijke aanwijzingen dat 'Tobias en zijn vrouw' een echte Rembrandt is.

'Tobias en zijn vrouw' maakt onderdeel uit van de collectie van de Stichting Willem van der Vorm, in langdurig bruikleen aan Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum heeft naast dit nieuwe schilderij drie andere schilderijen en 36 tekeningen van Rembrandt en een aantal werken uit de school van Rembrandt in de collectie.