11e Week van de Toegankelijkheid: Sport en bewegen voor iedereen!

07/10/2010 08:40

Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad

In de Week van de Toegankelijkheid, van 8 tot en met 15 oktober, vragen mensen met een beperking lokaal aandacht voor het kunnen sporten en bewegen. Dit is nog lang niet overal mogelijk. Sportlocaties zijn niet altijd goed bereikbaar, accommodaties niet altijd toegankelijk. Trainers en begeleiders missen vaak de kennis en vaardigheden om hun programma af te stemmen op mensen met beperkingen. Maar de goede voorbeelden zijn er ook!

Activiteiten in heel Nederland

In de Week vinden er meer dan 140 activiteiten plaats in het hele land. Sportverenigingen houden open dagen en geven demonstraties. Bijvoorbeeld van sporten als showdown, een soort tafeltennis dat vooral door blinden en slechtzienden gespeeld wordt, een Italiaans balspel genaamd Boccia en de wat bekendere sporten voor gehandicapten zoals rolstoeldansen. Een compleet overzicht per provincie en/of plaats staat op www.weekvandetoegankelijkheid.nl.

Startschot

Op vrijdag 8 oktober klinkt om 11.00 uur het startschot in Sportcentrum Galgenwaard in Utrecht. Marc Hofstra, directeur Gehandicaptensport Nederland vertelt over hoe het ervoor staat met de gehandicaptensport in Nederland. Programmamaker en rolstoelbasketballer Marc de Hond leidt vanaf 11.35 uur een debat met belangenbehartigers, beleidsmakers, sportambassadeurs en anderen over de mogelijkheden en het belang van toegankelijk sporten. Om 13.30 uur wordt de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag voor een nieuwe geïntegreerde sport- of beweegactiviteit en om 14.00 uur kunnen bezoekers door clinics kennismaken met zes sporten.

Ambassadeurs

Over het belang van toegankelijk sporten en bewegen hebben de Week van de Toegankelijkheid-ambassadeurs veel te vertellen. Anouk Trebbe kwam als schaatsster al enkele malen voor Nederland uit op de Special Olympics. Laura de Vaan, handbikester in de nationale selectie en winnares van het zilver op het WK paracycling 2010. Gert Jan van der Linden, won als rolstoelbasketballer talloze prijzen, is nu trainer van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. John Stoop richtte Running Blind op, een club waar blinden en slechtzienden met begeleiding van buddy's en een atletiektrainer gezamenlijk hardlopen.

Programma VCP, CG-Raad, Platform VG en Viziris zijn de initiatiefnemers van de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid. Voor het thema Sport en bewegen voor iedereen! werken zij in 2010 samen met Gehandicaptensport Nederland. De Week van de Toegankelijkheid wordt mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds.





http://www.weekvandetoegankelijkheid.nl