Gemeente Bellingwedde

Persbericht: Bellingwedde bewaart leefbaarheid ondanks bezuinigingen

Wedde (6 oktober 2010) - Deze week biedt het college van B en W de gemeenteraad van Bellingwedde de onlangs opgestelde begroting voor 2011 aan. Ondanks begro-tingstekorten die door aangekondigde rijksbezuinigingen zullen ontstaan, probeert het college de leefbaarheid in de dorpen te behouden.

Bezuinigingen
Op basis van wat de gemeente nu aan plannen heeft, is de begroting voor 2011 echter niet sluitend te krijgen. Dit, ondanks de forse bezuinigingsmaatregelen van 1,2 miljoen die vorig jaar al zijn genomen. Toch is het college van B & W erin geslaagd om met een aanvullend pakket van bezuinigingsvoorstellen te komen. De gemeenteraad zal op zijn beurt een keuze hieruit kunnen maken om tot een sluitende begroting te komen. Omdat in de periode 2012-2014 het rijk minder geld via de Algemene uitkering beschikbaar zal stellen, zoekt het colle-ge verder naar andere, aanvaardbare, bezuinigingsmogelijkheden.

Leefbaarheid
Het college zet sterk in op het behoud van de leefbaarheid in Bellingwedde. Er staan diverse herstructureringsplannen op het programma. Zo gaat in Bellingwolde een nieuwe super-markt gebouwd worden en zullen er bij de Meet 16 aanleunwoningen, een nieuw zorgcom-plex en een medisch centrum gerealiseerd worden. In de kom van Wedde wordt o.a. aan de oude Rabobank locatie een nieuwe invulling gegeven. Ook wordt er geïnvesteerd in het ri-oolstelsel, het wegennet - zoals het Hoefijzerproject en de J. Buiskoolweg - en de bermver-harding, waardoor deze voorzieningen op peil blijven. Tenslotte wil het college een aantal bouwkavels uitgeven voor nieuwbouw.

Samenwerking
Om het gebied Westerwolde nadrukkelijker op de toeristische kaart te zetten, wordt er sa-mengewerkt met Vlagtwedde en Stadskanaal in een gezamenlijk toeristisch platform. Ook op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt er samengewerkt met deze gemeenten om tot een aanvaardbare en betaalbare uitvoering ervan te komen.

Belastingdruk
De tarieven voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn berekend op basis van kosten-dekkendheid. De Onroerend Zaak Belasting stijgt in 2011 echter met 3%.

Raadsvergadering
Op 21 oktober vergadert de raadscommissie over de programmabegroting en het bezuini-gingspakket. Drie weken later, op woensdag 10 november, stelt de raad de begroting inclu-sief de bezuiningsmaatregelen vast. Inwoners van Bellingwedde kunnen de stukken al vanaf 11 oktober inzien. Bij de receptie in het gemeentehuis liggen deze ter inzage. Ook kunnen zij worden gedownload van de gemeentelijke website www.bellingwedde.nl (ga naar Digitaal loket > financiële stukken > begroting). Vanzelfsprekend kan iedereen de raadscommissie-vergadering (21 oktober) en de raadsvergadering (10 november) bijwonen. In laatstgenoem-de vergadering vindt, zoals gezegd, de definitieve besluitvorming plaats.
* Persbericht Bellingwedde bewaart leefbaarheid ondanks bezuinigingen.doc (58 KB)

Agenda's Gemeenteraad Presidium en Commissies