Gemeente Meppel


Samen Vooruit, Meppel beter maken

07-10-2010 -
Begroting 2011 & meerjarenraming 2012-2014 aangeboden aan Raad.

Burgemeester & wethouders vragen de raad van Meppel de programmabegroting 2011 en de meerjarenraming 2012-2014 vast te stellen.
Met deze begroting kan een afweging worden gemaakt tussen de wensen van de gemeente en de beschikbare financiële middelen. In de begroting staan tevens de voorgenomen investeringen en toevoegingen en onttrekkingen aan de reserves.

In deze eerste begroting van het nieuwe college van burgemeester & wethouders is er veel aandacht voor 'ons'. Wij, de inwoners van Meppel, wij, de ondernemers in Meppel, wij de ambtenaren van onze gemeente, wij de gemeenteraad en wij het college.

Wij, samen
Wethouder van Financiën Koos de Vos: "Een wij-gevoel zorgt er voor dat het belangrijke credo van het coalitieakkoord, Samen Vooruit, gestalte krijgt. Dienstbaarheid, excellente dienstverlening is ons gezamenlijk doel."

Het is nog onduidelijk hoeveel er vanaf 2012 zal worden bezuinigd. De tekenen zijn niet goed. Ondanks aanwijzingen dat de economie langzaam uit het dal komt, lijken omvangrijke bezuinigingen onontkoombaar. In Meppel zal dit gevolgen hebben voor iedereen, die - mede - afhankelijk is van overheidsgeld. Welzijn, cultuur en sport zullen zeker worden aangesproken en vrijwilligersorganisaties kunnen zich voorbereiden op minder beschikbaar geld. In dit meerjarenperspectief is nog geen rekening gehouden met komende bezuinigingen van het Rijk. Bij het vaststellen van de Perspectiefnota 2012-2015 in het voorjaar van 2011 dient daarom rekening te worden gehouden met heroverwegingen.

Verantwoord & verantwoordelijk
Wethouder De Vos: "Kern van ons coalitieakkoord is het serieus benutten van mensen, in hun kracht en hun onderlinge verbanden. De gemeente als overheid kan en wil nooit alles doen. Dat betekent mensen inspireren, vertrouwen geven en bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid voor het verwerven van inkomen, werk en hulp aan naasten."

De komende tijd zijn financiële middelen schaars. Juist nu willen burgemeester & wethouders Meppel - samen met alle krachten in de samenleving - beter maken. Voorzieningen vragen ieders inzet. Om kwalitatief bij te blijven in een duurzame en samenhangende ontwikkeling. Om aantrekkelijk te zijn voor inwoners, bedrijven en instellingen. Dat betekent efficiënt en effectief samenwerken, slimme combinaties maken, daadkrachtig innoveren.

Vertrouwen is vooral doen
Wethouder De Vos: "Inwoners doen mee, zij maken de gemeente! Zeker als het gaat om keuzes voor gemeentelijke uitgaven. Wij kiezen voor een evenwicht: ontwikkeling én duurzaamheid, samenleving én individu. Er is veel te doen: iedereen is welkom om Meppel mee te maken. Samen Vooruit betekent vooral elkaar vertrouwen: stel elkaar vragen, denk alstublieft mee, sluit gerust aan. Laten we samen het leven in Meppel, aantrekkelijker en gemakkelijker maken, voor iedereen."

Begroting
De begroting 2011 is een uitwerking van Beter en Betrokken, de perspectiefnota 2011-2014, die 24 juni door de raad is vastgesteld. De financiële toekomst van de gemeente die toen werd geschetst is nu bijgewerkt met actuele gegevens.
Gegevens die met het coalitieakkoord Samen Vooruit 2010-2014 ook de basis vormen voor het Uitvoeringsprogramma 2010-2014 voor burgemeester & wethouders dat binnenkort verschijnt. Daarmee is de bestuurlijke cyclus voor dit jaar rond.

Meerjarenraming
De meerjarenraming 2012-2014 hangt voor een belangrijk deel af van de rijksuitkering uit het Gemeentefonds. Helderheid daarover is voor een deel te vinden in de rijksbegroting voor 2011 en in een komend regeerakkoord. Daarnaast zijn er sinds dit voorjaar rapporten van ambtelijke commissies die mogelijke kortingen - ook in het openbaar bestuur - aangeven.

Saldo
Uitgangspunt van burgemeester & wethouders was een sluitende Begroting 2011. In het voorstel aan de raad staat een positief saldo van 1,2 miljoen euro. In het meerjarenperspectief heeft 2012 een positief saldo van 1 miljoen euro, de jaren 2013 en 2014 tonen een oplopend tekort: 0,7 en 1,6 miljoen euro.

Welkom
De Raad behandelt de begroting in een vergadering op woensdag 10 en donderdag 11 november. U bent van harte welkom. Informatie

Ontwerp Begroting 2011 & Meerjarenramingen 2012-2014