Gemeente Zaanstad

07-10-2010
Zaanstad bezuinigt 11 miljoen in 2011
Begroting 2011-2014

Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad op 7 oktober de begroting 2011-2014 aan. Een begroting van stevige bezuinigingen en moeilijke keuzes. Zo moet er 11 miljoen worden bezuinigd in 2011. Dit bedrag loopt op tot 21 miljoen in 2014. Tegelijkertijd blijft het uitgangspunt van het college: investeren in de basis en ruimte voor ontwikkelingen.

De begroting is tot stand gekomen in een economisch onzekere periode. Net als andere gemeenten ontkomt Zaanstad er niet aan om pijnlijke keuzes te maken. De kaasschaafmethode biedt onvoldoende soulaas. Leidraad bij het maken van keuzes voor bezuinigingen is daarom dat het college liever minder doet maar goed, dan veel zaken matig.

Het Rijk heeft al veel bezuinigingen doorgevoerd die hun weerslag hebben op de gemeentelijke begrotingen, maar wat het nieuwe kabinet verder zal besluiten, is nog onduidelijk. De verwachting is dat er de komende jaren fors bezuinigd zal worden op de algemene uitkering en de specifieke uitkeringen. Bovendien worden er extra taken overgeheveld naar de gemeenten, mogelijk ook zonder extra middelen. Om welke taken het gaat en per wanneer is nog onbekend.

Basis op orde
Het uitgangspunt van het college is: investeren in de basis en ruimte voor ontwikkelingen. Dit betekent dat de gemeente daar waar het echt nodig is, investeert. Zaanstad moet schoon, heel en veilig zijn. Zo wordt 4 miljoen euro gehandhaafd voor het onderhoud aan de openbare ruimte en worden extra middelen ingezet in toezicht op straat.

Bezuinigingen
De gemeente wil het solide financiële beleid voortzetten. In het coalitieprogramma en in de kadernota staan de zoekrichtingen geformuleerd voor de besparingsmogelijkheden. De afgelopen maanden zijn de maatschappelijke partners gevraagd om mee te denken over concrete bezuinigingsoplossingen. De gemeente kiest ervoor liever minder maar goed te doen, dan veel zaken matig. Daarnaast is binnen de zoekrichtingen van de kadernota gekeken naar gebieden waar: a) voldoende alternatieven zijn
b) de gemeente aanspraak kan maken op de eigen verantwoordelijkheid van de burger
c) de gebruiker meer betaalt en daarmee de gemeenschap ontlast

De totale gemeentelijke begroting bedraagt 410 miljoen euro. De bezuinigingen bedragen 21 miljoen euro. Het grootste deel van de begrotingsuitgaven liggen vast. In Zaanstad zijn daarom de mogelijkheden om te kunnen besparen beperkt. Het grootste deel van de besparingen voor 2011 is gevonden binnen de eigen organisatie, zonder de Zaankanters rechtstreeks te belasten. Door anders te werken, scherpere prioriteiten te stellen en centraal in te kopen, kan de organisatie een groot deel van de bezuinigingen (ongeveer 5 miljoen euro) realiseren.

Op cultuurgebied wordt bezuinigd door het stopzetten van de subsidie aan poppodium De Kade en verminderen van subsidie aan verschillende instanties. Het schoolzwemmen wordt stopgezet. De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) waarop door het Rijk gekort wordt, hoeft in Zaanstad in 2011 nog niet in te leveren.

In 2011 zullen de woonlasten stijgen met gemiddeld 3%. Het lozingsrecht zal stijgen met 7,4%, gemiddeld 16 euro per jaar. Dit om de noodzakelijke vervanging aan het riolenstelsel in de Zaanse slappe bodem mogelijk te maken. De afvalstoffenheffing en de OZB stijgen mee met de inflatie met 0,75%. De inkomsten uit parkeren zullen vooral gevonden worden door het verhogen van het tarief en het gelijkschakelen van het basistarief.

Voor deelname aan sport, cultuur en andere vrijetijdsbeleving, kiest het college voor een aanbod dat past bij de Zaanse bevolkingssamenstelling en bij het aanbod in de directe omgeving. Hierbij gaat de voorkeur uit naar een kwalitatief goed aanbod.

Ruimte voor ontwikkeling
De gemeente investeert in onderwijs: voor het verbeteren van de onderwijshuisvesting wordt 100 miljoen euro uit uitgetrokken. Dit college kiest voor het bevorderen van de zelfredzaamheid en investeren in de kwaliteit van de sociale infrastructuur. Meedoen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt heeft prioriteit. Voor diegenen die het echt nodig hebben, blijft de gemeente vangnet in stand houden. Vanaf 2012 wordt er 1,1 miljoen euro extra uitgetrokken voor schuldhulpverlening en het hulpfonds blijft, in afgeslankte vorm, in stand.

Eerste prioriteit heeft het afronden van die projecten waar al een flinke start mee is gemaakt, zoals Inverdan, de Omzoom en Vaart in de Zaan. Daarnaast is gekeken welke nieuwe projecten het best aansluiten bij de doelstellingen geformuleerd in Zaans Evenwicht en het coalitieakkoord. In februari komt het college met een uitgewerkt voorstel richting de raad.

Investeringsfonds
Om de ontwikkeling van de stad niet te beperken voert het college een investeringsfonds in. Ook voor de investeringen geldt dat er meer ambities dan middelen zijn. Investeren gaat de komende tijd in een tempo dat past bij de financiële ruimte en bij wat de stad praktisch gezien aan kan.

Tot slot
Op donderdag 7 oktober presenteert wethouder Jeroen Olthof de begroting aan de gemeenteraad. In de maand oktober zal de discussie in de commissievergaderingen plaatsvinden. De raadsgriffie verzoekt insprekers om bij voorkeur in te spreken tijdens het Zaanstad Beraad van 14 of 21 oktober. Op 9 en 11 november bespreekt de raad de begroting.