Rotterdamse wethouder Dierenwelzijn toont dieronvriendelijk gezicht


ROTTERDAM, 20101008 -- De Rotterdamse wethouder Dierenwelzijn Van Huffelen heeft haar ware dieronvriendelijke gezicht getoond. De wethouder liet op de commissievergadering van 6 oktober weten dat het vergassen van duiven moet blijven kunnen. Een onderzoeksrapport van Bureau Stadsnatuur Rotterdam gaf al in 2000 aan dat het vangen en vergassen van stadsduiven zinloos is en geen overlast opheft. Ook de gemeentelijke Adviescommissie Dierenwelzijn adviseert om geen duiven meer weg te vangen en met 4 duiventillen in het centrum te starten.

Een geslaagde 3-jarige pilot met een duiventil in de Mauritsstraat heeft van 2003 tot 2006 reeds plaatsgevonden. Het was een groot succes volgens de begeleidingscommissie en bewonersorganisatie Cool. Tegen beter weten in kiest Van Huffelen nu opnieuw voor dierenleed. Zij veegt de positieve evaluatie van de begeleidingscommissie van tafel en liet de commissie weten dat in plaats van het plaatsen van vier duiventillen er een nieuwe pilot nodig is omdat de eerste geen succes zou zijn geweest. Daarbij verdraaide ze de feiten en zei bovendien met stalen gezicht dat de adviescommissie het wegvangen in acute situaties aanbeveelt. Niets is echter minder waar.

De Roteb vergaste tot voor kort elk jaar ruim 10.000 duiven in Rotterdam en omstreken. Recentelijk zijn door Bureau Stadsnatuur Rotterdam ruim 5000 duiven in heel Rotterdam geteld. Door het jaarlijks vergassen van de totale populatie gingen er ook tonnen aan gemeenschapsgeld in rook op. De nieuwe wethouder Van Huffelen die zowel bezuinigingen als duurzaamheid belangrijk zei te vinden, bewijst nu het tegendeel. De duiventil die in het centrum van Rotterdam een groot succes was, had een nieuwwaarde van 20.000 euro en deze til blijkt volgens de wethouder verdwenen. Hoe een til van 3 bij 5 meter die notabene eigendom van de gemeente is, zomaar kon verdwijnen, vertelde de wethouder er op de commissievergadering niet bij. Als duur doekje tegen het bloeden trekt de wethouder 50.000 euro uit voor een nieuwe til, maar die mag er slechts 1 jaar op proef blijven staan. De duiven die naar deze til worden gelokt, zullen vermoedelijk na dat jaar ook in de gaskamer verdwijnen, want na 1 jaar sorteert een til nog geen effect. Pas in het tweede jaar wordt er in een til gebroed en in het derde jaar worden er jaarlijks ruim 300 eieren verwisseld voor gipseieren. Dat aantal kan oplopen tot 500 eieren per jaar in de jaren die volgen. Wederom een pilot die slechts 1 jaar duurt is bij voorbaat gedoemd tot mislukken. Een zinloze verspilling van geld, energie en vele duivenlevens! Een wethouder die het klaarblijkelijk met de waarheid niet zo nauw neemt en duidelijk niet het beste voor heeft met dieren, is haar portefeuille Dierenwelzijn en Duurzaamheid onwaardig.

Comité Dierennoodhulp





Ingezonden persbericht