Wereldmeiden; een bijzonder boek


Een boek van Jelle Brandt Corstius, Yvonne Kroonenberg, Lydia Rood, Susan Smit, Rosita Steenbeek, Manon Uphoff, Robert Vuijsje en Peter Winnen over meiden die de wereld kunnen veranderen

Amsterdam, 20101008 -- Acht Nederlandse schrijvers bezochten het afgelopen jaar in het kader van de campagne `Because I am a Girl' gebieden waar Plan Nederland werkt aan de structurele verbetering van de levens van kinderen en hun omgeving. Op geheel eigen wijze doen zij verslag van hun reiservaringen, die gebundeld worden in het boek `Wereldmeiden'. Het boek `Wereldmeiden' ligt vanaf 28 oktober in de betere boekhandel voor ¤12,50.

`Eén keer heb ik het gewaagd om te vragen of ik naar school mocht. Mijn oom gaf me toen een flinke aframmeling. Mijn gezicht was aan één kant helemaal blauw. [...] Soms zag ik kinderen over de landweg lopen met schooltassen op hun rug, op weg naar de bushalte. Dat was voor mij niet meer weggelegd, besefte ik.' Peter Winnen, Asha Sadan, Wereldmeiden.

`In de deuropening neem ik afscheid van Hajira. Alles zal bij het oude blijven, besef ik, ik kan niets voor haar doen. Deze meisjes zijn de Assepoesters van onze tijd: afgesloofd, uitgebuit, beroofd van hun kindertijd en opgezadeld met een onzekere toekomst. Als auntie buiten gehoorafstand is, vraag ik Hajira of ze echt liever op de grond slaapt in plaats van in een bed op een eigen kamer. Ze schudt behoedzaam van nee. Haar lippen trillen.' Susan Smit, De meisjes van Dhaka, Wereldmeiden.

`Toen deed het echtpaar iets revolutionairs, voor het dorp tenminste. Letima: `Wij deden aangifte

bij de politie. Dat is ongebruikelijk, normaal worden dit soortzaken opgelost door een raad van dorpsoudsten. Bij een verkrachting is de normale straf hooguit een geldboete. Tot overmaat van ramp adviseren de dorpsoudsten gewoonlijk ook nog dat het meisje met haar verkrachter trouwt, aangezien niemand haar meer wil hebben omdat ze is aangetast in haar reinheid.' Jelle Brandt Corstius, In Awasa, Wereldmeiden.

Met `Because I am a Girl' komt Plan Nederland op voor de meisjes in dit boek zoals Kiran, Hajira, Hosnera en Rosina en voor miljoenen andere meisjes in de wereld,. Meisjes in ontwikkelingslanden die ongezien, onderschat en ondergewaardeerd steeds verder op achterstand raken. Maar als deze meisjes de kans krijgen zich te ontwikkelen en hun rechten te claimen, zijn zij de motor van vooruitgang. Van elk verkocht boek gaat ¤ 1,25 naar de meisjesprojecten van Plan Nederland.

Technische gegevens:

WERELMEIDEN
ISBN: 978 90 5831 546 5

Prijs: ¤12,50 (¤1,25 gaat naar de meisjesprojecten van Plan Nederland)

Uitgeverij Maarten Muntinga

WERELDMEIDEN ligt vanaf 28 oktober in de winkels

Plan Nederland (www.plannederland.nl)

Plan Nederland is lid van Plan International, een internationale, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan werkt al 70 jaar en in vaak moeilijke en complexe omstandigheden aan blijvende verbeteringen in de levenssituatie van kinderen en hun families in ontwikkelingslanden. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 48 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind en benadrukt daarin de extra kwetsbare situatie van meisjes.





Ingezonden persbericht