Eerste bedrijven in Brabant krijgen bescherming grondwaterwinning


Winningen Bavaria en Coca-Cola worden vastgelegd in de Provinciale milieuverordening

'S-HERTOGENBOSCH, 20101008 -- Met het ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant van 29 juni jongstleden is de bescherming van de eerste industriële grondwaterwinningen voor menselijke consumptie (zoals voor frisdrank en bier) in aantocht. Tot nu toe was er alleen voor de openbare drinkwaterwinningen een bescherming geregeld, maar nu gaat dat dus veranderen. Goed nieuws voor de industriële bedrijven in Noord-Brabant, aangezien zij zich juist hier van oudsher vestigden vanwege de beschikbaarheid van dat kwalitatief goede grondwater.

Boringsvrije zone

De grondwaterwinning van brouwerij Bavaria in Lieshout en frisdrankproducent Coca-Cola in Dongen wordt beschermd door het vastleggen van een boringsvrije zone in het ontwerp van de tweede wijziging van de Provinciale milieuverordening. Dat is nodig omdat door verschillende activiteiten in de ondergrond, zoals bodemenergiesystemen, de kwaliteit van het beschikbare grondwater steeds vaker wordt bedreigd. Een boringsvrije zone betekent niet dat er geen boringen in die zones meer mogelijk zijn. Wel worden in de toekomst voorwaarden gesteld aan boringen, bodemenergiesystemen en grond- en funderingswerken in de omgeving van de winning. Daarnaast worden de bedrijven op de hoogte gesteld van plannen voor het realiseren van bodemenergiesystemen in de directe omgeving van hun grondwaterwinning, zodat zij daar tijdig op kunnen anticiperen.

Wens bedrijven gaat in vervulling

Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de Vereniging Industriewater (VIW) in vervulling. De VIW, bestaande uit bedrijven waarbij water een belangrijke rol speelt in het productieproces, is al jarenlang in overleg met de provincie Noord-Brabant over het beschermen van de grondwaterbronnen van haar leden. In 2009 heeft dat geresulteerd in een pilotproject in opdracht van de provincie Noord-Brabant, waar onder andere de VIW-leden Bavaria en Coca-Cola aan deelnamen. Op grond van de resultaten van het pilotproject heeft Gedeputeerde Staten besloten de grondwaterwinning van deze bedrijven te beschermen in de Provinciale milieuverordening. Naar verwachting zal Gedeputeerde Staten medio november een definitief besluit nemen, waarna de bescherming van de grondwaterwinningen in werking zal treden.

Alle winningen voor menselijke consumptie beschermen

Begin dit jaar is de provincie gestart met een vervolgonderzoek waar tien bedrijven met een grondwaterwinning voor menselijke consumptie aan deelnemen. Daarbij wordt ook voor deze VIW-leden de mogelijkheden voor bescherming van de grondwateronttrekking uitgewerkt. Het uiteindelijke doel is dat alle bedrijven die grondwater toepassen voor menselijke consumptie een goede bescherming van de winningen krijgen en dat dit wordt vastgelegd in de provinciale milieuverordening.

Vereniging Industriewater





Ingezonden persbericht