Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 9 september 2010

Jubileumseizoen bij het NedPhO/NKO

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest bestaan dit seizoen 25 jaar. Om dat te vieren laat de orkestorganisatie dit seizoen nog eens extra zien hoe veelzijdig zij is. Onstaan uit de fusie van het Amsterdam Philharmonisch Orkest, het Utrechts Symfonieorkest en het Nederlands Kamerorkest hebben de orkesten een succesvolle ontwikkeling meegemaakt. De orkesten behoren tot de beste orkesten van Nederland, geven meer dan 50 concerten in het Concertgebouw, begeleiden het merendeel van de producties van De Nederlandse Opera. Daarnaast voeren zij met het sociaal-maatschappelijk programma NedPhO GO! meer dan 100 activiteiten per seizoen uit.

De opmaat voor het jubileumseizoen vormen de jubileumconcerten op 8, 9, 10 en 12 oktober in het Amsterdamse Concertgebouw. Bij de concerten zullen beide orkesten optreden, het NKO speelt onder leiding van muzikaal leider Gordan Nikoliæ de Toccata en Sinfonia van Monteverdi en het door Mahler bewerkte Strijkkwartet op. 95 van Beethoven. Na de pauze speelt het NedPhO onder leiding van chef-dirigent Yakov Kreizberg de Vijfde symfonie van Mahler. Het jubileumseizoen is tevens het laatste seizoen van Yakov Kreizberg als chef-dirigent van het NedPhO/NKO.

Voor het jubileumconcert op 8 oktober heeft het orkest 25 instellingen met wie zij een samenwerkingsrelatie hebben (zoals Stichting Vier het leven, De Nederlandse Hartstichting, Cordaan, De Zonnebloem etc.) 25 concertkaarten cadeau gedaan, die zij aan hun medewerkers of vrijwilligers kunnen geven.

In het kader van NedPhO GO! zullen door het seizoen heen ensembles uit de orkesten optreden op 25 bijzondere plekken in Amsterdam, zoals een veerboot op het IJ, tramlijn 17, op bijzondere plekke rondom de Noord-Zuidlijn en een forensisch psychiatrische kliniek. Zoals Amsterdam van NedPhO GO! gewend is, treden ensembles uit de orkest op in het AMC, het Vondelpark, het Westerpark, het Dr. Sarphatihuis, Buurthuis Lydia/de Coenen, Buurtcentrum Olympus etc.

Een speciale cd-jubileumuitgave met Berlioz' Le carnaval romain en Tsjaikovski's Eerste symfonie wordt op 8 oktober gepresenteerd. De opbrengst van de cd, die in eigen beheer is uitgebracht, zal ten goede komen aan het Yakov Kreizbergfonds, ten behoeve van NedPhO GO!.

Ook in het kader van het jubileum wil het NedPhO/NKO een cadeau aan alle lagere scholen van Amsterdam geven in de vorm van een interactief muziekspel en muziekopdrachten. Daarmee zullen vanaf januari 2011 meer dan 20.000 kinderen op een leuke en toegankelijke manier met klassieke muziek in aanraking komen.

*******