Ingezonden persbericht




PERSBERICHT 4 oktober 2010

Tentoonstelling Politie-Polizei opent in Berlijn

Tentoonstelling Politie-Polizei-Carabi...
Internationales Design Zentrum (IDZ), Berlijn (Reinhardtstraße 52, 10117 Berlin)

Periode: 8 - 22 oktober

Opening 8 oktober, 19.00 uur

Op vrijdagavond 8 oktober wordt de tentoonstelling geopend en vindt een discussie plaats over het idee van één visuele identiteit voor de politie in Europa.

Programma van de avond:

18.30 Inloop

19.00 Welkomstwoord door Cornelia Horsch (directeur IDZ) en Ed Annink (intendant Den Haag Design en Overheid).
Presentaties door Priska Wollein (ontwerpbureau Fuenfwerken, Berlijn) en Pieter Boddaert (ontwerpbureau Ontwerpwerk, Den Haag).

19.30 Discussie, gemodereerd door Lucas Verweij, met Erik Spiekermann (directeur ontwerpbureau EdenSpiekermann), Jerszey Seymour (ontwerper), Karsten Henze (Deutsche Bahn).

Sinds 2005 verdwijnt het bamboe-gele en modder-groene uniform van de Duitse politie geleidelijk uit het Duitse straatbeeld. Het uniform, dat gemaakt was van onpraktisch materiaal, wordt vervangen door een blauw uniform, zoals in veel landen in Europa al gebruikelijk.

In elk Europees land heeft de politie dezelfde missie, maar toch ziet ze er in ieder land anders uit. De Nederlandse politie is herkenbaar aan haar logo met een ontploffende granaat op een wetboek, Engelse bobby's dragen een opmerkelijke bolle helm en de Italiaanse carabinieri heeft rode strepen op de broek.

Op welke manier wij de visuele identiteit van de politie ervaren heeft te maken met onze culturele achtergrond en met die van het land/ de overheid dat de politie vertegenwoordigt. Kiest een overheid voor autoriteit of voor toegankelijkheid? In deze tentoonstelling zijn verschillen en overeenkomsten te zien tussen de politie-uniformen in Europa.

Meer informatie: http://www.designdenhaag.eu/nl/politie-polizei-berlijn

Deze tentoonstelling was eerder te zien in het stadhuis van Den Haag, in het kader van Den Haag Design en Overheid, een meerjarige manifestatie over de relatie tussen design en de overheid in een Europese context. Meer over Den Haag Design en Overheid op: http:// www.designdenhaag.eu/nl




Ingezonden persbericht