Ingezonden persbericht


LET OP: Dit persbericht staat nog onder embargo tot vrijdag 1 oktober, 07.00 uur.

/// P E R S B E R I C H T 8 oktober 2010 ///

Pijn kinderen met brandwonden eindelijk meetbaar

Tot voor kort werd pijn bij kleine kinderen met brandwonden niet goed gemeten, omdat er geen geschikt instrument was. Onderzoek gefinancierd door de Brandwonden Stichting en uitgevoerd door Alette de Jong, verpleegkundig onderzoeker bij de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland, brengt daarin eindelijk verandering. De COMFORT© gedragschaal blijkt uitstekend toepasbaar voor het meten van pijn bij kleine kinderen met brandwonden. En dat is winst voor de kinderen: pijnbestrijding kan hierdoor geoptimaliseerd worden.

Patiënten in brandwondencentra zijn veelal kinderen van 0 - 4 jaar. Brandwonden zijn vaak zéér pijnlijk. Vooral de dagelijkse verbandwisselingen kunnen als ondraaglijk worden ervaren. Alette de Jong: "Adequate pijnbestrijding is een vereiste voor brandwondenslachtoffers. Maar daar waar volwassen patiënten zelf heel goed in staat zijn de mate van pijn aan te geven, kunnen kinderen tussen 0 en 4 jaar dit niet. Tot voor kort moesten verpleegkundigen zelf inschatten hoeveel pijn een kind met brandwonden heeft. Maar die inschatting kon per verpleegkundige best verschillen. Dan is het lastig te beoordelen of een kind voldoende pijnmedicatie krijgt."

Betere pijnbestrijding bij kinderen
Uit onderzoek van Alette de Jong bleek dat de COMFORT© gedragschaal een betrouwbare en valide methode is om pijn bij kleine kinderen met brandwonden in kaart te brengen. Een belangrijk resultaat, want nu hebben verpleegkundigen in de drie brandwondencentra een hulpmiddel om de toegepaste pijnbestrijdingsmethode te evalueren. De COMFORT© gedragschaal geeft pijn weer aan de hand van kenmerken als huilen, spanning in het gelaat en spieren. De uitkomst van de observaties van verschillende verpleegkundigen, komt nu overeen. Voor kinderen met brandwonden is er nu eindelijk een betrouwbaar meetinstrument voor pijn, zodat de pijnbestrijding adequaat kan worden aangepast.

Brandwonden Stichting maakt onderzoek mogelijk
De Brandwonden Stichting financiert onderzoek van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland dat plaatsvindt in de drie Nederlandse brandwondencentra. Dit sluit aan bij één van de belangrijkste doelstellingen van de Brandwonden Stichting: onderzoek mogelijk maken om het leed als gevolg van een brandwondenongeval te verminderen. De financiering wordt mogelijk gemaakt door inkomsten uit de jaarlijkse collecte. Van 10 t/m 16 oktober houdt de Brandwonden Stichting weer collecteweek.


---

Noot voor de redactie,