Ingezonden persbericht


Niza/ActionAid wil stop op landgrabbing en speculatief gedrag op voedselmarkt

Persbericht 8 oktober 2010 - Een stop op landgrabbing in Afrika en een verbod op het speculatief gedrag op de wereldvoedselmarkt zijn dringend nodig om te voorkomen dat wereldwijd honger opnieuw toeneemt. Dat stelt Niza/ActionAid met het oog op wereldvoedseldag p 16 oktober.

VN -Voedselcomité

Volgende week komt in Rome het VN-Voedselcomité bijeen. Het onlangs hervormde comité is het voornaamste VN-orgaan dat landen adviseert in hun strategie om honger en voedselschaarste terug te dringen. Een van de onderwerpen op de agenda is het invoeren van vrijwillige afspraken die het opkopen van grote stukken land in arme landen moet reguleren, ook wel door Niza/ActionAid en ander NGO's landgrabbing genoemd.

Strengere regelgeving

Gerno Kwaks, campaigner bij Niza: "In de afgelopen jaren is naar schatting 50 miljoen hectaren aan vruchtbare land in ontwikkelingslanden opgekocht door internationale landbouwbedrijven en externe investeerders. Dat is 12 keer de omvang van Nederland. Wij willen dat er een stop komt op landgrabbing, totdat er strengere regelgeving is ingevoerd waarbij de rechten van de lokale bevolking zijn beschermd."

Investeringen

Het opkopen van grote stukken land in ontwikkelingslanden gaat tegen bespottelijke lage prijzen. Hoewel Afrika deze investeringen goed kan gebruiken, met name in de landbouw, heeft het merendeel van deze investeringen geen positief effect op de lokale bevolking.

Honger en armoede

In de meeste landen nemen honger en armoede alleen maar toe omdat landbouwgrond niet langer beschikbaar is voor de lokale voedselproductie. "Veel kleine boeren en gemeenschappen gebruiken deze grond om hun vee te laten grazen, brandhout te verzamelen of eigen voedsel te produceren. Ze raken hun broodnodige bestaansmiddelen kwijt." zegt Gerno Kwaks.

Cijfers

Volgens recente cijfers van de FAO ( Food and Agriculture Organization) leeft bijna 1 miljard mensen nog steeds onder de hongergrens. Dit aantal is in de afgelopen jaren iets afgenomen, maar door landgrabbing en speculatief gedrag op de voedselmarkten zal dit aantal opnieuw toenemen.

Verbod op speculanten

"Naast landgrabbing, moet er ook zo snel mogelijk een verbod komen op speculatief gedrag op de wereldvoedselmarkt." Het is een van de belangrijkste oorzaken van de explosieve stijging van de wereldvoedselprijzen in de afgelopen periode. "Het is ronduit schandalig dat westerse speculanten gokken met het bestaansrecht van arme mensen in ontwikkelingslanden.", aldus Gerno Kwaks.

Einde persbericht.


---