Socialistische Partij

Sociaal ondernemers tegen afschaffing minimumloon


08-10-2010 * Diverse Amsterdamse ondernemers steunen de campagne van de SP en het Steuncomité Sociale Strijd tegen de afschaffing van het minimumloon voor mensen met een arbeidsbeperking en mensen in de bijstand. Dat bleek tijdens een bijeenkomst waar diverse prijzen voor sociaal ondernemen werden uitgereikt. Onder meer Mark van der Horst, voorzitter van MKB Amsterdam, tekende de petitie tegen de zogeheten proef loondispensatie van minister Donner. Ook Swazoow, een zorg- en welzijnsinstelling, en Zone 3 verklaarden geen trek te hebben in het asociale experiment.

"Welkom bij uitzendbureau de loonslaaf. Wilt u een kamermeisje huren voor een euro per uur?" Met die woorden werden de genodigden voor de uitreiking van de sociaal ondernemersprijzen begroet. Een als minister Donner verklede activist deed mensen met een arbeidsbeperking en werklozen tegen spotprijzen in de aanbieding. Gelukkig bleken de Amsterdamse ondernemers niet geïnteresseerd in de moderne slavernij. Sterker nog: een aantal van hen ondertekenden zelfs een door de SP en het Steuncomité opgestelde verklaring waarin wordt gesteld dat iedereen recht heeft op minimumloon en dat er voor mensen met een arbeidsbeperkingen en mensen in de bijstand geen uitzondering mag worden gemaakt.

SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt: "Deze sociale ondernemers krijgen van ons een grote pluim. Zij springen in de bres voor mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt. Er zijn echter ook bedrijven in Amsterdam die niet willen verklaren dat ze deelname aan de proef weigeren. Die bedrijven kunnen de komende periodes acties verwachten." Van der Pligt kondigde vast aan dat de SP en het Steuncomite Sociale Strijd actie zullen gaan voeren bij diverse Amstedamse vestigingen van Albert Heijn. Albert Heijn weigert - ondanks herhaaldelijk aandringen - zich tot nu toe uit te spreken over deelname aan de pilot loondispensatie.