Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderzoek "Implementatieproject: beleid bij hartfalen in de eerste lijn" enthousiast ontvangen in de huisartsenpraktijk

Aanmelden is nog mogelijk tot 1 november 2010

7 oktober 2010

Vanaf 1 april 2010 is het implementatieproject "beleid bij hartfalen in de eerste lijn" van start gegaan in Zuid-Nederland. Het project wordt enthousiast ontvangen in de huisartsenpraktijk. Het blijkt goed uitvoerbaar en heeft op korte termijn al bemoedigende resultaten laten zien. Tot 1 november 2010 kunnen huisartsen zich nog aanmelden voor dit project.

Doel van dit project is het implementeren van de multidisciplinaire behandelrichtlijnen bij patiënten met hartfalen in de huisartsenpraktijk. Dit project wordt uitgevoerd door IQ Healthcare in samenwerking met Robuust, de koepelorganisatie van de regionale ondersteuningsstructuren (ROS'en) Beyaert, Fast, Rose-Phoenix en Zee-bra in Zuid-Nederland. De opzet van dit implementatieproject is gebaseerd op een eerder gedane pilot, die gericht was op een betere implementatie van de aanbevelingen voor hartfalenzorg conform de NHG-standaard Hartfalen.

Waarom dit onderzoek?

In een normpraktijk komen ongeveer 25 patiënten met hartfalen voor. De behandeling voor deze patiënten is gecompliceerd en neemt een behoorlijke werklast met zich mee.
. hartfalen is een complexe diagnose;

. behandeling bestaat zowel uit medicamenteuze als niet-medicamenteuze behandeling;
. huisarts is hoofdbehandelaar, maar een aantal disciplines zowel binnen als buiten de praktijk zijn geïnvolveerd bij de zorgverlening. De multidisciplinaire richtlijn (MDR) Hartfalen is onlangs geautoriseerd. De NHG-Standaard uit 2005 is hiermee komen te vervallen evenals de CBO richtlijn hartfalen.

Wat houdt het onderzoek voor de huisartsenpraktijk in? Patiënten met hartfalen in de huisartsenpraktijk worden geïncludeerd (10-15 patiënten). De instroom- periode loopt nog tot november 2010. Via een registratieformulier wordt per patiënt een aantal zaken gevraagd en bijgehouden. Dit formulier is bedoeld als 'reminder' en wordt gebruikt voor de evaluatie van het project. De deelnemende praktijken krijgen begeleiding van een ROS-adviseur bij het uitvoeren van dit onderzoek.

Voordelen van deelname aan dit project:

. begeleiding bij het verbeteren van de zorg voor hartfalen in de huisartsenpraktijk, waarbij de ondersteuning wordt betaald vanuit het project;
. toename van contacten door gestructureerde zorg, waardoor de inkomsten uit normale zorg zal toenemen;
. het project kan gelden als verbeterproject binnen de praktijkaccreditatie ;
. er staat een geringe financiële vergoeding tegenover;
. het onderzoek voldoet aan de criteria van de Wet Mensgebonden Onderzoek (WMO).

Meer informatie of aanmelden
Voor inhoudelijke vragen en/of opmerkingen: Jan van Lieshout, onderzoeker, E: j.vanlieshout@iq.umcn.nl; T: (024) 366 62 64 (donderdag en vrijdag). Voor aanmelden voor dit project: Betty Steenkamer, projectleider Hartfalen Robuust, E: b.steenkamer@rosrobuust.nl, M: 06 13 14 42 17 (maandag t/m donderdag).

Robuust

Robuust is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de professionals in de eerstelijnsgezondheidszorg in Zuid-Nederland. Robuust is de koepelorganisatie voor de vier regionale ondersteuningsstructuren (ROS'en): Zee-bra, Rose-Phoenix, Fast en Beyaert. Zij

hebben als doel: het verbinden, verbeteren en versterken van de eerste lijn voor een samenhangende zorg in Zuid-Nederland.

//////////////////////////////////////