Politie Limburg-Noord

Groene Goud 2010: Fors minder hennepplanten


Datum: 8-10-2010
Tijd bericht: 13:20
Plaats: Limburg-Noord

Aan de georganiseerde misdaad achter de hennepteelt is weer een slag toegebracht. Bij controles in akkerbouwgewassen in Noord- en Midden- Limburg zijn deze zomer 60 locaties met in totaal 5308 hennepplanten voortijdig opgespoord en vernietigd. De controle- en opruimacties werden gehouden in het kader van Het Groene Goud, het project dat illegale hennepteelt bestrijdt. Op dit moment worden nog zes personen gehoord in verband met mogelijke betrokkenheid bij illegale hennepteelt. Daar waar dat mogelijk is zal financieel verkregen vermogen uit de hennepteelt worden ontnomen.

Het project Het Groene Goud valt onder het Convenant Samenwerkende Overheden. In het project werken gemeenten in Noord- en Midden- Limburg, politie, het Openbaar Ministerie, Limburgse boerenstandsorganisatie LLTB en de belastingdienst samen. Ook de AID is bij Het Groene Goud betrokken. De provincie Limburg ondersteunt het project en financiert deels de kosten.

Vindplaatsen
De grootste locatie werd in Nederweert aangetroffen, waar 3600 planten tussen de maïs stonden. De meeste planten werden vanuit de lucht ontdekt, maar een tiental plekken werd door bewoners of voorbijgangers gemeld. Het merendeel van de locaties ligt in Midden-Limburg. Noord- Limburg, het gebied waar het Groene Goud het langste loopt, was nagenoeg 'schoon'. Daarentegen werden in Brabant Zuid-Oost grote hoeveelheden hennep ontdekt. Het is aannemelijk dat de aanpak tussen 2006 en 2009 hiervoor gezorgd heeft. Dat kan wijzen op een verplaatsingseffect. De bakens die deelnemers aan het project in hun percelen plaatsen, hebben wederom hun nut bewezen. Slechts in één perceel werd hennep aangetroffen.

Herstel van de trend
Het aantal aangetroffen planten en het aantal locaties is fors minder dan in 2009. Toen werden bijna 45.000 planten ontdekt. Voorzitter Hubert Bruls van het Convenant Samenwerkende Overheden (CSO), waarvan Het Groene Goud deel uitmaakt, is daarover niet verrast. "Gelukkig blijkt nu dat vorig jaar een spectaculaire uitschieter was. Nu keren we terug naar de trend die zich de jaren ervoor al aftekende, minder hennep tussen de maïs." Volgens Bruls heeft ook de aankondiging dat politie en justitie in 2010 meer werk maken van opsporing en vervolging preventief gewerkt. De Venlose burgemeester toont zich dan ook tevreden over het resultaat van Het Groene Goud 2010. Dit jaar hebben we start gemaakt met de opsporing. In 2011 zullen onze doelstellingen net zo ambitieus zijn.

Integrale aanpak
Het project Het Groene Goud richt zich op illegale hennepteelt in woningen, in loodsen en schuren en in akkerbouwgewassen (met name maïs). Het project is in 2006 begonnen als samenwerking tussen de zeven gemeenten en de politie in het politiedistrict Venray en de LLTB. In 2008 sloot de Algemene Inspectiedienst zich aan. Vorig jaar werd het werkgebied uitgebreid met veertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten. Sinds dit jaar valt Het Groene Goud onder het Convenant Samenwerkende Overheden en daarmee krijgt het een meer integraal karakter. Onder het CSO vallen bestrijding van illegale cannabis handel- en teelt, maar ook de 'patseraanpak' en mensenhandel.