Gemeente Rotterdam

8 oktober 2010

weekbericht van 11 t/m 17 oktober

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Wethouder Schrijer onthult sculptuur The Idler's Playground

Zaterdag 9 oktober om 20.30 uur onthult wethouder Schrijer de sculptuur The Idler's Playground. Dit is een nieuwe sculptuur voor de entree van de Coolsingel onder de oude platanen voor het Hilton Hotel aan het Hofplein. De sculptuur van kunstenares Cosima von Bonin is een beeld waarin een Pinoccio-achtige figuur vanaf een scheidsrechtersstoel toeziet op een speelruimte met een enorme paddenstoel. Von Bonin is een van de bekendste kunstenaars van haar generatie. Zij is een meester in het maken van tragikomische beelden en taferelen waarbij ze graag gebruik maakt van stripfiguren en volksverhalen. Sculpture International Rotterdam beheert en ontwikkelt de internationale Collectie publieke kunstwerken ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van Rotterdam. (Voor meer informatie: afdeling PR en communicatie van Sculpture International Rotterdam, tel. 010 - 2250 854)

Wethouder De Jonge krijgt eerste les havenlespakket

Onderwijswethouder Hugo de Jonge krijgt maandag 11 oktober om 9.00 uur de eerste les uit het nieuwe havenlespakket. Op de Mavo Delfshaven aan de Westzeedijk 507 geeft hij daarmee samen met directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam het startsein voor dit nieuwe havenlesprogramma voor het voortgezet onderwijs. Aan de hand van een digitaal lespakket over eigentijdse producten en dynamische havenbanen, excursies én gastlessen worden in totaal 8.000 jongeren van 12 tot 14 jaar enthousiast gemaakt voor een havenbaan. Dat is nodig omdat in de Rotterdamse haven de komende jaren als gevolg van de vergrijzing jaarlijks 2.000 havenvacatures vrijkomen. Mavo Delfshaven is een kleine overzichtelijke school voor Internationalisering en Economie. De opleiding is bedoeld voor ondernemende leerlingen die de mavo willen combineren met extra aandacht voor de Rotterdamse haven en ondernemerschap. Het havenlesprogramma is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, LMC voortgezet onderwijs, NML en het Educatief Informatie Centrum (EIC) Mainport Rotterdam.

(Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 1575)

Burgemeester Aboutaleb geeft startsein Week van de Veiligheid

Op maandag 11 oktober om 12.00 uur lanceert burgemeester Ahmed Aboutaleb samen met Jan Meerman van Detailhandel Nederland de publiekscampagne 'De pakkans vergroten'. Zij geven hiermee het startsein voor de Week van de Veiligheid. Deze Week is een initiatief van de detailhandel met als doel om preventie van winkelcriminaliteit te stimuleren. Plaats van handeling is de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb is hier aanwezig in zijn functie van voorzitter van de landelijke Taskforce Overvallen. Deze publiekscampagne van de Taskforce Overvallen vergroot de alertheid van het publiek. Hiermee stijgt de kans om de overvallers op heterdaad te betrappen. De Taskforce is een samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven. De presentatie van de campagne en de opening van de Week van de Veiligheid vinden plaats tijdens het TabakPlus-evenement in de Van Nelle fabriek (Van Nelleweg 1).

(Voor meer informatie: Robbert van Heiningen, communicatie directie Veiligheid, tel. 010 267 3384)

Burgemeester Aboutaleb opent conferentie Kenniscentrum Begrijpend Lezen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent op woensdag 13 oktober om 9.30 uur de landelijke conferentie Kenniscentrum Begrijpend Lezen. Goed begrijpend kunnen lezen is een heel belangrijke voorwaarde voor een geslaagde schoolloopbaan. Maar ook na school is in onze kennismaatschappij begrijpend lezen een sleutel tot succes. Leerkrachten, IB'ers en directieleden: allemaal zijn ze bezig met de vraag hoe je leerlingen het beste begrijpend leesonderwijs kunt aanbieden. CED-Groep en de Erasmus Universiteit Rotterdam bundelen hun krachten en starten het Kenniscentrum Begrijpend Lezen. De Conferentie Begrijpend lezen op de kaart is een eerste actie van dit kenniscentrum. De gezamenlijke expertise, en die van landelijk bekende experts, worden gedeeld tijdens de conferentie dat wordt georganiseerd in Regardz Weenapoint, Weena 762.

(Voor meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 532 84813)

Wethouder Laan reikt prijs uit aan topsportleerling 2010

Wethouder Antoinette Laan (sport en recreatie, kunst en cultuur) reikt woensdag 13 oktober om 10.45 uur een prijs uit aan de topsportleerling 2010 van het Thorbecke Voortgezet Onderwijs, aan de Prinsenlaan 82. De prijs is speciaal voor topsport- en highschoolleerlingen: leerlingen met een voorliefde voor extra sport. In samenwerking met de sportbond/-vereniging krijgen de leerlingen trainingen onder schooltijd door een deskundige. Leerlingen kunnen kiezen voor een programma met extra trainingsuren korfbal, hockey, basketbal en voetbal.

(Voor meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 1315 5120)

Wethouder De Jonge reikt naturalisatiebesluiten uit

Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en gezin) reikt op woensdag 13 oktober om 20.00 uur de naturalisatiebesluiten uit tijdens de naturalisatieceremonie in de hal van Publiekszaken stadhuis, tegenover het hoofdbureau van de politie. Voorafgaand spreekt de wethouder de aanwezigen toe. Met het naturalisatiebesluit krijgen zij officieel de Nederlandse nationaliteit.

(Voor meer informatie: Sara van Eijk, Communicatie Publiekszaken, tel. 010 - 267 2371)

Burgemeester Aboutaleb brengt bezoek aan Wolfert van Borselenschool

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt op vrijdag 15 oktober om 13.30 uur een bezoek aan de Wolfert van Borselenschool aan de Bentincklaan 280. De burgemeester bezoekt een aantal lessen en gaat in debat met leerlingen uit Havo 4 en VWO 5 over internationalisering, intercultural awareness en maatschappelijke stages. De Wolfert van Borselenschool locatie Bentincklaan is een tweetalige school waarin kwaliteitsonderwijs in een rijke, internationaal georiënteerde leeromgeving voor actieve en nieuwsgierige leerlingen centraal staat.

(Voor meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 532 84813)

Wethouder Laan houdt welkomstwoord bij WK Turnen 2010

Wethouder Antoinette Laan (sport en recreatie, kunst en cultuur) houdt vrijdag 15 oktober om 15.00 uur het welkomstwoord bij de opening van het WK Turnen 2010, in de burgerzaal van het Stadhuis. Zaterdag 16 tot en met zondag 24 oktober 2010 wordt het WK Turnen 2010 gehouden in Ahoy Rotterdam. De beste turners en turnsters uit zeventig landen komen naar Rotterdam voor het WK van 2010. Het WK is een belangrijk toernooi op weg naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Tijdens het WK vinden ook zogenaamde side events plaats. De side events hebben hetzelfde motto als het WK: 'Fantastic Gymnastics'. Ze zijn bedoeld om bezoekers de veelzijdigheid van de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) te laten beleven.

(Voor meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 1315 5120)

Wethouder Karakus legt eerste vloerplaat Nachtegaallaan Rozenburg

Op vrijdag 15 oktober 2010 om 16.00 uur legt wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed) samen met de voorzitter van de deelgemeente Rozenburg, mevrouw De Sutter de eerste vloerplaat bij één van de woningen aan de Nachtegaallaan in Rozenburg. Op deze locatie worden vijf vrijstaande woningen en twaalf twee-onder-één kap woningen gebouwd. De huizen die worden gebouwd zijn ruim opgezet en liggen achter de Meeuwensingel in een groene omgeving aan het water.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 38 12)

Wethouder Van Huffelen opent Tijdplein

Op zaterdag 16 oktober opent wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad, buitenruimte) om 13.00 uur de Tijdplein. Tijdplein Rotterdam is een buitententoonstelling, met op bepaalde dagen en tijdstippen een speciale programmering op het Schouwburgplein over het verleden, heden en toekomst van de binnenstad van Rotterdam, van 500 tot 2050. De Tijdplein Rotterdam is een initiatief dat mede mogelijk wordt gemaakt door een samenwerking van de omliggende instellingen rond het plein zoals de Doelen en andere Rotterdamse culturele instanties zoals het Maritiem Museum.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 38 12)

Wethouder Karakus opent Nieuw Trapezium

Wethouder Hamit Karakus (o.a. wonen) opent op zaterdag 16 oktober het appartementencomplex Nieuw Trapezium, het eerste deelproject van NC2018. Het complex is onlangs opgeleverd aan de kopers en huurders. Het appartementengebouw is het eerste deelproject van Nieuw Crooswijk, de grootste binnenstedelijke herontwikkeling in Nederland. Het getal 2018, het jaar waarin naar verwachting het project Nieuw Crooswijk grotendeels opgeleverd zal worden, staat in de festiviteiten centraal. De officiële opening van Nieuw Trapezium wordt op 16 oktober groots gevierd met een prestatieloop (20,18 kilometer door Kralingse Bos en Crooswijk). De loop start op het terrein van PAC (Langepad 16). De loop eindigt bij Nieuw Trapezium. Hier zal topatleet Robert Lathouwers samen met wethouder Karakus rond 19.45 uur de snelste estafetteteams huldigen bij het wooncomplex bij de Nieuwe Crooswijksestraat 10.

(Voor meer informatie: Paul Driehuis, communicatie NC2018, tel 06 - 51924593 )

Wethouder Schrijer opent parkeergarage en Insulindeplein

Zondag 10 oktober opent wethouder Dominic Schrijer samen met portefeuillehouder Nils Berndsen de wijkparkeergarage en het Insulindeplein. Het officiële programma start om 13.00 uur bij de ingang van de wijkparkeergarage aan de Heulstraat 7. Na de officiële opening worden demonstraties gegeven over de werking van de garage. Op het Insulindeplein vinden tot 17.00 uur vele activiteiten en festiviteiten voor jong en oud plaats.

(Voor meer informatie: Gemeentewerken Rotterdam, afdeling Communicatie, Eunice Dreischor, tel. 010 - 489 4333 of 06 - 5315 1963)

En verder...

Neemt wethouder Schrijer op woensdag 13 oktober om 17:30 uur in de maassilo deel aan een tafelgesprek over de Rotterdamse economie tijdens het Zakenfestival Rotterdam 2010.

(Voor meer informatie: Mark van der Roer, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06- 13 04 86 45)

Houdt wethouder Alexandra van Huffelen op zaterdag 16 oktober om 11.00 uur haar tweede openbare spreekuur in Café DikT (Hoogstraat 110). Rotterdammers zijn uitgenodigd om te langs te komen met vragen of ideeën over buitenruimte, groen, duurzaamheid of de binnenstad.

(Voor meer informatie en aanmeldingen: Maurits Hekking via: m.hekking@bsd.rotterdam.nl)