Gemeente Achtkarspelen


Raadsvergadering donderdag 7 oktober
Vertrouwen in college komt ter sprake in scherp debat

Deze keer was De Dikke Draai omgedoopt tot tijdelijke raadszaal. Tijdens een scherp en geanimeerd debat kreeg zowel de raad als het college heel wat voor de kiezen in Surhuisterveen.

Keetbeleid Achtkarspelen 2010
In maart 2008 is een uitvoeringsplan alcoholmatiging geschreven. Eén van de actiepunten hierin was het ontwikkelen van een 'Keetbeleid Achtkarspelen 2010'. De raad ging unaniem akkoord met het voorstel. Complimenten waren er van alle fracties. Vooral over het feit dat de jongerenraad betrokken is geweest bij de totstandkoming van het Keetbeleid. 'Het is mooi dat de jongeren ook achter dit besluit staan', aldus CU-raadslid mevrouw Spoelstra. Doel van het Keetbeleid is, naast het veilig gebruik maken van de keet, bewustwording van de gevaren van alcohol en drugs.

Minsken meitsje in doarp
De raad heeft ingestemd met een belangrijke begrotingswijziging voor het project 'Minsken meitsje in doarp'. De leefbaarheid van kleine dorpen in Achtkarspelen is voor het overleven van het platteland belangrijk. In het raadsvoorstel stelt het college voor om Twijzelerheide als pilotdorp aan te wijzen. Max de Haan van de GBA-fractie was enthousiast. 'Wij vinden deze begrotingswijziging geweldig!' Sjoerd Groenhof van de FNP-fractie vulde aan, 'Kinne wy ek yn oare doarpen los mei dit projekt?' Wethouder Van der Veen was ingenomen met de positieve reacties en beloofde dat dit project, na gebleken succes in Twijzelerheide, een vervolg krijgt.

Masterplan Netwerk Noordoost
Het Masterplan Netwerk Noordoost werd opiniërend besproken. Het college vroeg de raad of het plan voldoende rijp is voor verdere uitwerking. Raadslid Gerda Postma hield namens de PvdA-fractie een geëmotioneerd betoog. 'Dit is nogal een visie en keuze van het college. Deze toekomstvisie past helemaal niet bij onze huidige inwoners. Wij willen toch juist zoveel mogelijk voorzieningen in de dorpen handhaven? Ik kan me niet voorstellen dat dit de toekomst is. Als dit is wat het college wil, rest ons niets dan het vertrouwen op te zeggen in dit college'. Durk Pool (VVD) vond het voorstel nog niet scherp genoeg, maar wel rijp voor verdere uitwerking. Een mandaat krijgt het college hierbij niet van de raad. De CDA-fractie was positief gestemd: 'Het zit vol ambities en kansen. Toch zullen we bij de besluitvorming met moties komen.' Na een verhitte discussie tussen voorzitter Van der Zwan en de PvdA-fractie, werd de vergadering geschorst. Na de schorsing gaf de voorzitter een sa menvatting. 'Ik vraag u om dit toch door te zetten. Onze motivatie is om leefbaarheid en werkgelegenheid niet lokaal, maar regionaal op te lossen. ' In een volgende vergadering zal het plan besluitvormend op de agenda komen. Alle vragen en opmerkingen en de insteek van het college worden in een begeleidend schrijven aan het plan toegevoegd.


Noot voor de redactie (

Gemeente Achtkarspelen