Ingezonden persbericht


8 oktober 2010

Geef ouderen autonomie en verantwoordelijkheid

Prof. dr. Marieke Schuurmans nieuwe voorzitter van het European Nursing Congress

De zorg voor ouderen moet zich focussen op de autonomie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid van ouderen zelf. En toekomstige verpleegkundigen moeten erop voorbereid zijn dat 75% van het werk ouderenzorg zal zijn. Twee belangrijke inzichten die prof. dr. Marieke Schuurmans, lector ouderenzorg bij Hogeschool Utrecht (HU), noemde in haar afsluitende lezing op het 4th European Nursing Congress. Zij is gelijk ook de nieuwe voorzitter van het congres dat dit jaar ouderenzorg als thema heeft: Older persons: the future of care. Zorg voor ouderen is ook een van de speerpunten in het onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van de HU. Het onderzoek heeft steeds tot doel de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van ouderen te vergroten.

Van 4 t/m 7 oktober kwamen duizend verpleegkundigen uit meer dan vijftig landen bijeen in Rotterdam om over de toekomstige zorg voor ouderen van gedachten te wisselen. Wereldwijd neemt het aantal ouderen sterk toe, en daarmee het aantal mensen met (meerdere) chronische ziekten, en stijgen de kosten voor zorg. De zorgvraag neemt toe, het tekort aan zorgprofessionals ook. Het beroep van verpleegkundige, het onderwijs en het onderzoek moeten zich voorbereiden op deze toekomst.

Het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening organiseerde tijdens het congres een symposium over functiebehoud: het zelfstandig kunnen blijven functioneren van de ouder wordende mens. Er lopen vier onderzoeken rond dit thema. Marieke Schuurmans: "Mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig leven, ook als ze ouder worden. Daarom doen we onderzoek naar het voorkomen van functieverlies. We doen bijvoorbeeld een studie naar het effect van ziekenhuisopnamen. Bij oudere mensen hebben die vaak een drastisch en moeilijk herstelbaar functieverlies tot gevolg. We onderzoeken hoe we dat kunnen voorkomen. Zelfstandigheid is niet alleen goed voor het welzijn van mensen, maar ook voor vermindering van de zorgvraag."

Het voorbereiden van toekomstige verpleegkundigen op het toenemende aandeel van ouderenzorg in het beroep is ook heel belangrijk volgens Schuurmans: "Ik zie dat studenten weinig interesse hebben in ouderen. Maar door hun blik te veranderen, kunnen we ze enthousiasmeren. Door ouderen niet als een bron van problemen te zien, niet alleen te focussen op de ziekten en beperkingen. Maar juist ook door te kijken naar de mogelijkheden van mensen, kunnen studenten en ouderen samen bijdragen aan nieuwe ideeën en oplossingen."

Hogeschool Utrecht is een van de partners van het Nursing Congress. De HU biedt in dit vakgebied drie bacheloropleidingen: Verpleegkunde, Management in de Zorg en Medische Hulpverlening. En daarnaast drie masteropleidingen: Advanced Nursing Practice, Physician Assistant en Zorgtrajectontwerp.

Over Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.




Ingezonden persbericht