Ingezonden persbericht


Win je eigen receptenboek of een kookworkshop met sterrenchef Paul van Staveren

Consumentenactie culinaire Gourmandine-aardappel in de supermarkt Emmeloord - Nadat de Gourmandine vorig jaar in Frankrijk de onafhankelijke consumentenprijs `Saveur de l'Année' won, is deze culinaire aardappel, behorend tot het commerciële rassenpakket van Agrico, ook in de smaak gevallen bij de Nederlandse consument. Aardappelliefhebbers kunnen in oktober hun eigen Gourmandine-recept uploaden op de website www.gourmandine.info en maken kans deze terug te vinden in hun eigen Gourmandine-receptenboek. De beste inzenders winnen bovendien een workshop geleid door patron-cuisinier Paul van Staveren van het met een Michelinster bekroonde Restaurant Sonoy in aardappelhoofdstad Emmeloord. "De Gourmandine heeft een stevige textuur, maar smelt evenwel op de tong. De aardappel laat zich makkelijk schillen en heeft een prettige volle smaak en mooie gele vleeskleur. De aardappel absorbeert de aroma's van de bereidingen, zonder zijn eigen smaak te verliezen. Met al deze kwaliteiten is de Gourmandine zeer geschikt voor gratins en kook- en stoofgerechten", al dus de Franse consumentenbelangenorganisatie Monadia. Deze verricht voor de toekenning van de `Saveur de l'Année'-award in samenwerking met een wetenschappelijke commissie, 18 onafhankelijke laboratoria en 9.877 consumenten meer dan 62.000 objectieve smaaktesten. Voor aardappelcoöperatie Agrico vormde deze kwalificatie een aangename steun in de rug bij de verdere opname en distributie van het ras Gourmandine in Europa. De Gourmandine behoort weliswaar tot het commerciële rassenpakket van Agrico, maar heeft zijn oorsprong in Frankrijk. De kweker Bretagne Plants was verantwoordelijk voor de geboorte van Gourmandine uit de kruisingsouders Charlotte en Estima. De afgelopen vier jaar is de teelt van het culinaire ras voor zowel pootgoed als consumptie zorgvuldig opgebouwd. In Nederland is het ras twee jaar beproefd bij aardappeltelers en in de retail. Deze beproevingsfase is succesvol verlopen en het areaal is zowel in 2009 als in 2010 meer dan verdubbeld. Om ook de rest van Nederland te overtuigen van de bijzondere smaakeigenschappen van de Gourmandine heeft Agrico een landelijk promotiecampagne ontwikkeld. Consumenten treffen in oktober gedurende 3 weken bij verschillende supermarktketens een actiesticker aan op de verpakking. Eenmaal thuis kunnen ze op de website www.gourmandine.info of via `social medium' Hyves hun lekkerste Gourmandine-recept met de rest van Nederland delen. Honderd inzenders maken kans hun ingezonden recept terug te vinden in hun eigen Gourmandine-receptenboek. De vijf allerbeste inzenders winnen bovendien een workshop voor twee personen geleid door patroncuisinier Paul van Staveren van het met een Michelinster bekroonde Restaurant Sonoy in aardappelhoofdstad Emmeloord. Paul van Staveren was vanaf het begin betrokken bij de introductie van de Gourmandine: "Als ik terugkijk naar de scores op het testformulier dat we samen met Agrico hebben ontwikkeld, dan blijkt dat ik tijdens de eerste kennismaking in onze keuken reeds aangenaam was verra st". In zijn restaurant heeft deze culinaire specialiteit inmiddels een onuitwisbare indruk achtergelaten. "Ik maak intensief gebruik van de Gourmandine-aardappel. In mijn keuken werk ik graag met verschillende texturen en bereidingen van de aardappel. De Gourmandine laat zich prachtig bewerken en zorgt er keer op keer voor dat ik mijn gerechten een bijzondere bite kan meegeven", aldus Paul van Staveren. Deelnemers aan de consumentenactie kunnen zich op website www.gourmandine.info laten inspireren door een reeks van onorthodoxe ingrediënten waarmee de Gourmandine zich uitstekend laat combineren, zoals waterbuffelmelk, aardbeien en koffie. Vorig jaar zijn wetenschappers en zeer befaamde chef-koks in het kader van het internationale foodpairing*evenement `The Flemish Primitives' namelijk via aroma-analyses op zoek gegaan naar de culinaire eigenschappen van de Gourmandine-aardappel. Om de creativiteit onder de inzenders verder aan te wakkeren heeft ook Paul van Staveren een bijzonde r gerecht met verschillende bereidingen van de Gourmandine-aardappel op de website www.gourmandine.info gezet.

Over Agrico Agrico is een onderneming van aardappeltelers op coöperatieve grondslag (duizend leden) die zich bezighoudt met het kweken, de teelt, collectie, verwerking en vermarkting van 850.000 ton aardappelen. De inzet van Agrico is een kwaliteitsproduct passend bij de specifieke eisen en omstandigheden van de klant, waar ook ter wereld. De onderneming beschikt over een inpakbedrijf voor tafelaardappelen in Purmerend, genaamd `Leo de Kock & Zonen B.V.,' een eigen kweek- en researchbedrijf, genaamd 'Agrico Research B.V.', in Bant en vele eigen proefvelden in binnen- en buitenland. De commerciële en administratieve activiteiten worden geleid vanuit het hoofdkantoor in Emmeloord. Agrico werkt tevens via eigen dochterondernemingen en deelnemingen in Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Zweden en Canada en heeft vertegenwoordigers in bijna alle pootgoedimporterende landen. Paul van Staveren Paul van Staveren heeft 2 jaar geleden zijn Hof van Sonoy in Blokzijl verruild voor een bijzon dere plek in de Noordoostpolder. Bij Restaurant Sonoy in Emmeloord eet je op niveau. Letterlijk, want het restaurant bevindt zich op de achtste verdieping van de Poldertoren, zo'n 40 meter boven straatniveau. Maar het is niet alleen de modern en warm ingerichte superlocatie boven in de toren die een etentje hier tot een ervaring maakt. De kookkunst van patron-cuisinier Paul van Staveren is van grote klasse. Gasten kunnen tijdens lunch of diner genieten van seizoensgebonden, pure en zeer originele gerechten. Rapporteurs en bezoekers roemen de mooie smaken en de fraaie presentatie. Niet voor niets bezit Sonoy-restaurant een Michelinster en in 2010 was het zelfs snelste stijger in de "Lekker Top 100"; dé restaurantgids van Nederland.