Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 8 oktober 2010

Metropolis Conferentie sluit feestelijk af met naturalisatieceremonie

De Internationale Metropolis Conferentie 2010 is op vrijdag 8 oktober feestelijk afgesloten met een naturalisatieceremonie. Zestig migranten van achttien verschillende nationaliteiten ontvingen officieel de Nederlandse nationaliteit uit handen van Marnix Norder, de Haagse wethouder voor integratie. Er was ook belangstelling uit het buitenland, een groep internationale deelnemers van de conferentie woonde de ceremonie bij.

De Metropolis Conferentie 2010 vond afgelopen week plaats in het World Forum in Den Haag. De conferentie stond in het teken van wereldwijde migratie, integratie en burgerschap en had als thema 'Justice and Migration: Paradoxes of Belonging'. Ruim 800 nationale en internationale beleidsmakers, wetenschappers en vertegenwoordigers van NGO's en het bedrijfsleven namen deel aan de conferentie.

Koningin Beatrix en demissionair minister van integratie Eimert van Middelkoop woonden afgelopen dinsdag de opening van de conferentie bij. De koningin ontmoette een aantal studenten uit onder meer China, Kazachstan en Eritrea; regio's die met enorme migratiestromen kampen. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag brak in zijn toespraak een lans voor Nederlandse moslimimmigranten die steeds vaker onder vuur liggen: 'Zij worstelen om hun plek in onze samenleving te vinden, en dat kan hen in de armen van extremisten drijven. Maar als we dat probleem willen ondervangen, moeten we dat doen met waakzaamheid, integratie en participatie.'

Woensdag gaf Andrew Mbogori van UNHCR Tanzania een masterclass voor studenten van het Leiden University College over het wereldwijde probleem van vergeten vluchtelingen, mensen die vaak al langer dan 25 jaar in vluchtelingenkampen verblijven en daar een leven hebben moeten opbouwen.

Gedurende de afgelopen week konden de congresgangers deelnemen aan study tours langs Haagse initiatieven die zich hard maken voor sociale cohesie, twee plenaire sessies per dag en bijna honderd workshops.

Over Metropolis

Het Internationale Metropolis Project slaat een brug tussen wetenschap, politiek en de praktijk op het gebied van migratie en diversiteit. Het project stimuleert en faciliteert de politieke beleidsvorming en onderzoek op universiteiten met betrekking tot deze onderwerpen, onder andere door het organiseren van Metropolis conferenties in verschillende wereldsteden. Den Haag was gaststad van de 15e conferentie. Zie voor meer informatie: www.metropolis2010.org.




Ingezonden persbericht