Gemeente Utrecht

StadsOntwikkeling

Wijkbericht
Bomenkap en -verplaatsing voor aanleg OV naar De Uithof

De gemeente start in oktober met voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de beoogde tram naar De Uithof (HOV Om de Zuid). Voor de aanleg van de HOV-baan moeten bomen worden verplant en gekapt langs de route op het tracé tussen de Koningsweg en de Padualaan. Het kappen en verplanten van deze bomen gebeurt in het najaar van 2011. Om bomen goed te kunnen verplanten treffen we nu al voorbereidingen. Met dit Wijkbericht informeren wij u over de werkzaamheden.

Oktober 2010
StadsOntwikkeling HOV Om de Zuid Adres Postbus 8406, 3503 RK Utrecht Telefoon 030 - 286 00 00 E-mail hovomdezuid@utrecht.nl

Wat is HOV Om de Zuid?
HOV Om de Zuid is de toekomstige openbaarvervoersverbinding tussen de Utrecht Centraal en De Uithof. HOV Om de Zuid loopt van Utrecht Centraal over de Adama van Scheltemabaan, Vaartsestraat, Pelikaanstraat, Koningsweg, Laan van Maarschalkerweerd, Weg tot de Wetenschap, langs het Academisch Ziekenhuis Utrecht naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis. In 2011 maken Bestuur Regio Utrecht en de gemeente Utrecht een definitieve keuze of de HOV Om de Zuid (of `de Uithoflijn') een bus- of trambaan wordt. Pas na dit besluit start de bouw van de HOV Om de Zuid. Tussen Utrecht Centraal en De Uithof ontstaat dan een snelle, comfortabele en milieuvriendelijke verbinding waar, naar verwachting, in 2015 dagelijks 35.000 reizigers gebruik van maken.

Aanleiding (voorbereidende) werkzaamheden
In het najaar van 2011 starten de eerste werkzaamheden voor de aanleg van HOV Om de Zuid, of de Uithoflijn. Het eerste deel van het HOV-traject dat wordt aangelegd is het tracé tussen de Koningsweg en de Padualaan. Hier leggen we in het najaar van 2011 een `onderbaan' aan. Ongeacht of de HOV Om de Zuid uiteindelijk een tram- of busbaan wordt, deze onderbaan moet er sowieso komen. Voor de aanleg van de onderbaan verleggen we de weg en het fietspad. En om weg en fietspad te kunnen verleggen moeten de bomen die daar staan worden gekapt of verplant. De te verplanten bomen krijgen dit najaar een voorbehandeling.

er circa 1050. Dit is inclusief de taxushaag. In totaal worden er in het najaar van 2011 zo'n 540 bomen gekapt en ongeveer 140 bomen herplant. Sommige bomen worden direct herplant, andere bomen slaan we tijdelijk op in een depot. Dit is afhankelijk van de uitvoering, welke in fasen geschiedt. Ook worden er zo'n 200 nieuwe bomen geplant. Uiteindelijk staan er in dit werkgebied, na de uitvoering ongeveer 710 bomen. De velvergunning is eind september aangevraagd en wordt naar verwachting in de zomer van 2011 afgegeven.

Het rondsteken van de bomen brengt geen overlast met zich mee.

Voorbehandeling bomen
Om in 2011 de bomen zorgvuldig te kunnen verplanten worden de bomen nu voorbehandeld door middel van `rondsteken'. Rondsteken is het graven van een geul rondom de stam. Zo ontstaat een kleinere kluit. De bomen hebben een jaar nodig om te `wennen' aan deze kluit. Bij de herplanting in 2011 hebben de bomen dan een gezonde, maar compactere kluit waardoor ze eenvoudiger zijn te verplanten.

Wat gebeurt er tussen de Koningsweg en de Padualaan? De aanleg van de HOV Om de Zuid gebeurt in fasen. In het gebied tussen Koningsweg en de Padualaan worden, vanwege de aanleg van de (onder-) baan van de HOV-baan, bomen gekapt of verplant. Alle bomen in dit werkgebied zijn geïnventariseerd, dit zijn

Wat gebeurt er vanaf de Adama van Scheltemabaan tot aan de Koningsweg? De werkzaamheden in het werkgebied vanaf de Adama van Scheltemabaan (gebouw Burgerzaken) tot aan de Koningsweg starten in 2013. Ook hier zijn de bomen geïnventariseerd, dit zijn er 249. Voor de realisatie van de HOV-baan moeten hier zo'n 196 bomen wijken. Dit betreft voornamelijk

www.utrecht.nl

Verspreidingsgebied: omgeving Adama van Scheltemabaan tot De Uithof

`opschot'. Opschot zijn bomen die door hun vorm en gezondheid niet te verplanten zijn en daarom gekapt worden. Rondsteken is hier dan ook niet nodig. Na de aanleg van de HOVbaan in dit werkgebied planten we hier ongeveer 55 nieuwe bomen aangeplant. In de eindsituatie komt het aantal bomen in dit gebied op circa 108. De bomen worden omstreeks het najaar 2012 gekapt. Ook hiervoor is de velvergunning eind september aangevraagd.

Koningsweg - Padualaan, wat gebeurt er vanaf 2011? Om alvast een doorkijkje te geven naar de werkzaamheden die volgend najaar plaatsvinden tussen de Koningsweg en de Padualaan vindt u hieronder een kort overzicht. · De weg en het fietspad worden verlegd zodat de HOV-onderbaan kan worden aangelegd. Alle verkeer maakt dan gebruik van deze tijdelijke weg en fietspad. · Er komt een nieuwe brug voor de HOV-baan naast de bestaande brug. Onder beide bruggen wordt ook het Jaagpad doorgetrokken langs de Kromme Rijn, zodat dit een aaneengesloten wandelroute wordt. · Aan de overkant komt er een faunapassage onder de brug. · Bij de parkeerplaatsen bij het sportpark wordt een ondergronds bassin aangelegd voor extra opslagcapaciteit van hemelwater. Bovenstaande werkzaamheden starten in het najaar van 2011 en nemen ongeveer 1,5 jaar in beslag. Meer informatie over de uitvoering, planning, bomenkap en verplanting in het najaar van 2011, ontvangt u te zijner tijd. Ditzelfde geldt voor de werkzaamheden tussen de Adama van Scheltemabaan en de Koning sweg vanaf 2012.