Evangelische Omroep

Nr.219
Hilversum, vrijdag 8 oktober 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 41

Ingang Oost, maandag 11 oktober, 19.30 uur, Nederland 1 De 2-jarige Julian van Ede heeft sinds enige tijd een pijnlijke plek op zijn achterhoofd. De Ambulancedienst brengt Daniëlle van Dijk naar de Spoedeisende Hulp van het Meander Medisch Centrum, locatie Lichtenberg in Amersfoort. Tijdens een voetbalwedstrijd is haar enkel Dubbelgeklapt.
De Ambulancedienst brengt de 79-jarige mevrouw Koster, ook zij is ongelukkig gevallen. Bij de Spoedeisende Hulp meldt zich Melvin Heijmans. Hij heeft met een slijptol in zijn vinger geslepen.

Onverwacht Bezoek, maandag 11 oktober, 22.12 uur, Nederland 1 Letty Meesters en Monique Muijs waren van kinds af aan buurmeisjes en hartsvriendinnen. Alle lief en leed deelden ze samen, totdat Letty naar de gevaarlijke sloppenwijken van Medellin in Colombia vertrok. Als jonge journaliste wilde ze meer van de wereld zien en waarvan ze dacht dat het haar nooit zou overkomen, gebeurde toch. In die sloppenwijken ontmoette ze haar grote liefde Aurelio en werd zwanger. Terwijl Monique met haar gezin bleef wonen in hun vertrouwde geboortestreek, bouwde Letty aan een heel andere toekomst in Colombia. De ondernemende Letty en de slimme Aurelio werken er dag en nacht om een machine fabriekje van de grond te krijgen.

Letty en Aurelio zijn samen heel gelukkig en hebben inmiddels een prachtige dochter Isabella. Toch is het leven voor Letty niet altijd even gemakkelijk. Ze is soms eenzaam en het gemis van een goede vriendin is groot. Ze is dan ook ontroerd en blij tegelijk als in het levensgrote postpakket uit Nederland haar hartsvriendin blijkt te zitten.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 12 oktober, 19.30 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht volgen we patiënten en medewerkers in een van de grootste academische ziekenhuizen van ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In deze aflevering van Afslag UMCUtrecht komen we de 29-jarige Mark Breman tegen. Hij kreeg een ernstige vorm van epilepsie nadat hij op drie jarige leeftijd was geopereerd aan een hersentumor. Vandaag wordt hij geopereerd en krijgt hij elektrodes geïmplanteerd. Met behulp van deze elektrodes wordt gekeken of de epilepsiehaard in zijn hersenen geopereerd kan worden. De eerste stap is dus een operatie om de elektrodes op de hersenen te leggen. Ook zien we Floor Schalkijk. Zij is veertien en heeft haar hele leven al een vorm van jeugdreuma. Floor komt op controle bij de kinderreumatoloog. En we zien mevrouw van Vliet. Zij heeft een niet operabele vorm van slokdarmkanker. Om de tijd die ze nog heeft draaglijk te maken besluiten de artsen de slokdarm open te houden door het implanteren van een buisje. Het buisje lost na drie maanden vanzelf op. Om de passageproblemen op langere termijn op te lossen wordt zij ook nog bestraald. Het effect van de bestraling overlapt de werking van het buisje. Te samen heeft de dubbele behandeling tot doel de slokdarm open te houden.

De Verandering, dinsdag 12 oktober, 18.25 uur, Nederland 2 Bonny van de Berg

'Waarom zou ik mijn dader vergeven'
Toen Bonny tien jaar was wilde een kennis wat seksuele spelletjes met haar doen. Het begon schijnbaar onschuldig maar al snel mondde het uit in seksueel misbruik. Door alle ellende en verdriet die dit bracht was Bonny maar uit op één ding: rechtvaardigheid. Straf voor de dader. Na jaren van therapie lukte het haar om de dader te vergeven. Hoe zij dit kon en hoe dit haar leven veranderde ziet u vanavond in De Verandering.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

XMIX, woensdag 13 oktober, 13.55 uur, Nederland 3
De beelden
Anton roept de hulp in van XMIX als er beelden verdwijnen uit de beeldentuin. Onder hun neus wordt zelfs een beeld gestolen. Hebben Exel, Dax en Xena het geduld om dit mysterie op te lossen?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Hoedoejijdat.nu, donderdag 14 oktober, 24.00 uur, Nederland 2 Jolien
Ik ben er sinds een poosje achter dat ik een depressieve stoornis heb. Hierdoor heb ik moeilijke tijden achter de rug, maar op het moment gaat het goed met me. De laatste tijd denk ik veel na over God. Ik ben christelijk opgevoed maar ik ben al heel lang niet naar een kerk geweest en ik durf ook niet zo goed. Ik ken ook geen mensen van mijn leeftijd die in God geloven. Soms heb ik ook het idee dat geloven niet goed in het plaatje past van een 'hippe jonge meid'. Ik wil ontzettend graag weer iets opbouwen met God en in contact komen met mensen van mijn leeftijd die ook gelovig zijn. Hoe doe ik dat?

Ook deze week hebben een drietal deskundigen zich over deze vraag gebogen. Herman Wegter komt bij Jolien met de tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige die Jolien willen helpen. Jolien wil graag weer contact met God. Ze krijgt als tip om God een brief te schrijven waarin ze al haar vragen, gedachten en moeiten aan God kwijt kan. Deze brief mag de creatieve Jolien verwerken in een schilderij. Samen met kunstenares Wilma wordt de brief verwerkt in een prachtig schilderij.

Mirjam vraagt op straat of mensen op zoek zijn naar God en of geloven maakt dat iemand saai en niet hip is.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 15 oktober, 14.40 uur, Nederland 3, Z@pp Luizenplaag!
Verschrikkelijk. Kurk heeft een luis. Het beestje kriebelt en kriebelt! En Kurk krabt en krabt! 'Weg met die luis', heeft Elly gezegd. Dus gaat Dop de luis wegplagen. Maar hoe? Eerst met rood water. Maar de luis blijft. Met hagelslag bekogelen? Nee, de luis blijft. Dan sprinkhanen erop afsturen. Kikkers. Wat een gedoe, de luis gaat niet weg. Dan maar een bom, bovenop het hoedje van Kurk. Zal dat de luis wegjagen?

Checkpoint, zaterdag 16 oktober, 9.30 uur, Nederland 3 De bloemen vliegen door de lucht tijdens de achtbaanrit. Kun je ook bloemschikken tijdens een ritje in de achtbaan? Als douanier moet je op heel veel dingen tegelijk letten, maar wie zijn daar nu eigenlijk beter in, de jongens of de meiden? Hoe kunnen magneten je leven makkelijker maken? En beïnvloed muziek jouw prestaties, bijvoorbeeld wanneer je huiswerk aan het maken bent? Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Rail Away, zaterdag 16 oktober, 17.55 uur, Nederland 2 Stoom in Zuid-Afrika
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Vanuit Kaapstad maken we met een luxe stoomtrein een rit naar Pretoria en aansluitend over de Garden Route een stoomrit van George naar Knysna.

Nederland Zingt, zaterdag 16 oktober, 18.30 uur, Nederland 2 In het Noord-Brabantse Oudenbosch staat een groet grote koepelkerk, waar velen zich over verbazen. De kerk is gebouwd naar voorbeeld van de St. Pieter in Rome door de bekende architect Pierre Cuijpers. Vanuit deze bijzondere kerk een uitzending van Nederland Zingt met medewerking van Chr. Jeugdkoor Ruach o.lv. Elisabeth van Duijn, een groot samengesteld koor en mannenkoor Ons Genoegen o.l.v. Bert Kruis.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 17 oktober, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer ontmoet in Nederland Zingt op Zondag de schrijfster Janne IJmker. Ze heeft een aantal kinderboeken op haar naam staan, waarmee ze onder meer 'Het Hoogste Woord' won, een prijs voor het beste christelijke kinderboek. Janne Ijmker en ds. Van der Veer ontmoeten elkaar in de huidige woonplaats van de schrijfster, het Hanzestadje Hasselt. Daarvandaan reizen ze samen verder naar Drenthe, naar het kleine gehucht Tiendeveen. Een plaats die niet alleen in haar leven, maar ook in haar romans een prominente plaats inneemt. De kleine pachtboerderij in het Drentse dorp is de plek waar Janne IJmker geboren werd en waar ze na tal van omzwervingen tot voor kort ook weer woonde. Samen praten ze over de strijd die het Janne heeft gekost om haar droom te verwezenlijken. En de druk die ze ervaart om aan verwachtingen van uitgevers en de mensen om je heen te voldoen. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 17 oktober, 14.45 uur, Nederland 3

De lange nacht
In de Bijbel staat: 'Wie begeerten najaagt loopt in de val'. Spreuken 11:6b. Lisa voelt zich suf. Alle jongens kijken altijd alleen maar naar haar vriendin Merel. En haar geheime liefde Tobias heeft al een ander om mee naar het schoolfeest te gaan. Lisa is het zat, maar dan betrekt Merel haar in een plan: als er dan toch gedanst moet worden, dan in een echte disco in de stad. Dat is the place to be. Maar dat zullen Lisa's ouders nooit goed vinden! Ach wat, Lisa's ouders hoeven er niets van te weten.

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Jong, zondag 17 oktober, 21.42 uur, Nederland 3
Marvin (13) en Ségolène (19) zijn geboren in het verkeerde lichaam. Zo ervaren zij dat in elk geval zelf. Voor deze jonge mensen staat vast: Ik wil een ander lichaam. Beiden zitten inmiddels in een traject dat hen uiteindelijk echt man en vrouw moet maken. Een keuze die enorm veel consequenties met zich meebrengt.

Presentator Manuel Venderbos, zelf enorm happy met zijn mannelijkheid, kan hier moeilijk inkomen. Hij loopt een paar dagen mee in het leven van Marvin en Ségolène en probeert te begrijpen hoe je tot zo'n beslissing komt en hoe je leven er dan uit ziet. Hij gaat een avond stappen met Ségolène en haar vriendinnen in een club vol verleidelijke mannen. Marvin verrast hem enorm met een spontane coming out bij zijn streetdance groep. Samen met Manuel probeert Ségolène voor de eerste keer een bikini uit. Hoewel ze erg van zwemmen houdt, is ze sinds haar keuze om als vrouw te gaan leven niet meer in een zwembad geweest.


---
Noot voor redactie,