Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Tweede en derde cirkel AED Burgerhart actief

Sittard-Geleen, 8 oktober 2010 - Vrijdag 8 oktober om 15.00 uur worden in Obbicht en in Guttecoven twee AED (Automatische Externe Defibrillator)-netwerken geopend.

De AED netwerken maken onderdeel uit van het project Burgerhart van de gemeente Sittard-Geleen. Hierbij is de gemeente Sittard-Geleen ingedeeld in zogenaamde 6 minutenzones. De eerste zes minuten zijn voor slachtoffers van een hartaanval namelijk het meest cruciaal. 'Een dekkend systeem van 6 minutenzones kan in de gemeente Sittard-Geleen 20 mensenlevens per jaar extra redden,'aldus wethouder Berry van Rijswijk (gezondheidsbeleid).

Eind 2009 is in Sittard-Geleen het project Burgerhart van start gegaan. Met dit project wordt, gefaseerd in een tijdsbestek van 5 jaren een burgernoodhulpsysteem opgezet. Hierbij is de stad verdeeld in cirkels, zogenaamde 6 minutenzones. Het streven is om in iedere cirkel tenminste 30 tot 50 vrijwilligers te mobiliseren die in het bezit zijn van een reanimatiediploma of die bereid zijn de reanimatiecursus te volgen. Zodra voldoende vrijwilligers een diploma hebben en zijn aangemeld bij 112, wordt in het centrum van de betreffende cirkel een defibrillator geplaatst.

Als binnen een actieve cirkel iemand een hartstilstand krijgt en 112 wordt gebeld, krijgen een aantal hulpverleners (via een SMS) opdracht om naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Enkele anderen krijgen de opdracht om de dichtstbijzijnde AED te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan om te defibrilleren. Zo wordt de kans op overleven vergroot.

Na Grevenbicht zijn nu ook de cirkels in Obbicht en Guttecoven geopend. Op het moment dat binnen een cirkel zich voldoende vrijwilligers hebben aangemeld gaat het project in deze cirkel van start. GeĂŻnteresseerden in deelname aan een netwerk in de eigen omgeving kunnen zich aanmelden via www.sittard-geleen.nl (zoek op: burgerhart).