Socialistische Partij

SP voor brandalarm in dierenstallen


08-10-2010 *
Onlangs is Wakker Dier gestart met de actie Brandalarm. In de brandveiligheidsvoorschriften voor stallen worden dieren niet meegenomen als levende wezens.

Volgens Wakker Dier vallen stallen onder de 'lichte industrie' waardoor een stal met 60.000 kippen niet beter beveiligd hoeft te worden dan een loods met wc-rollen of tuinmeubels. Brandmelders, brandwerende deuren of sproeiers zijn dus niet verplicht.

Door een gebrek aan toezicht en de forse afstanden op het platteland, is de brandweer vrijwel altijd te laat en verbranden de dieren levend. In Nederlandse stallen zijn in 2010 al meer dan 100.000 dieren bij brand omgekomen. Dat is nu al meer dan in heel 2009! Goede brandveiligheidsvoorschriften zijn in de stallen dus hard nodig.

SP raadslid Lilian marijnissen heeft daarom de volgende vragen aan het college van B&W gesteld:


1. Kent het college van B&W de actie Brandalarm van Wakker Dier?
2. Is het college op de hoogte van het feit dat dieren bij brand een grote kans lopen levend te verbranden?
3. Ziet het college mogelijkheden om in de bouwverordening bepalingen op te nemen om het brandgevaar en de risico's voor dieren in Oss te verminderen? Welke?
4. Ziet het college mogelijkheden om in de milieuvergunning bepalingen op te nemen om het brandgevaar en de risico's voor dieren in Oss te verminderen? Welke?
5. Is het college bereid actie te ondernemen?