MBO raad

Gekozen uit 51 Uitblinkers: Juan Hofland is Ambassadeur van het Beroepsonderwijs 2010

08-10-2010 - Juan Hofland, student aan de opleiding Sport en Bewegingscoordinator van ROC Nova College is gekozen als Landelijk Ambassadeur Beroepsonderwijs 2010. Dit gebeurde tijdens het Gala van het Beroepsonderwijs, officieus slotevent van de 6-Daagse Beroepsonderwijs. Juan is één van de 51 Uitblinkers beroepsonderwijs, die eerder dit jaar door hun onderwijsinstellingen in het mbo zijn voorgedragen voor de landelijke verkiezing. De jury roemde Juan om zijn durf, hij vertrok in zijn eentje naar Ghana, enthousiasme en authenticiteit.

51 Uitblinkers, 1 Ambassadeur van het Beroepsonderwijs Juan Hofland is gekozen uit 51 Uitblinkers. Dat zijn studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier tijdens hun opleiding hebben onderscheiden. Alle deelnemende onderwijsinstellingen kiezen jaarlijks hun eigen Uitblinker die zij nomineren voor de landelijke verkiezing. De uitverkiezing daarvoor begon deze zomer via internet (www.6dbo.nl): iedereen kon daar een stem uitbrengen op zijn favoriete uitblinker. In totaal zijn dit jaar 17.725 stemmen uitgebracht.

Vakjury
Deze stemmen waren de basis voor de nominatie van tien Uitblinkers die tijdens het Gala bekendgemaakt werden. Deze tien presenteerden zich kort aan de vakjury, bestaande uit Agnes Jongerius (voorzitter vakcentrale FNV), Jan van Zijl (voorzitter MBO Raad), Ashwin Zondag (Ambassadeur van het Beroepsonderwijs 2009), Olivier Wegloop (Boomerang), Luuk Visser (voorzitter JOB) en Jose Jansen-Gulen (Leraar van het Jaar 2010).

Special jury
De vakjury selecteerde uit de 10 genomineerden drie kandidaten die de special jury vervolgens beoordeelde. Willem Nijholt (acteur, zanger), Maaike Vos (finaliste X-factor) en Lange Frans (zanger/rapper) beoordeelden deze kandidaten op uitstraling en presentatie.

Ambassadeur omdat...
Juan heeft een speciale award gewonnen en een geldprijs van EUR 2.500,- die hij/zij mag besteden aan bijvoorbeeld een opleiding of stage die zijn/haar vakmanschap vergroot.

Juan Hofland viel op vanwege zijn boodschap: via sport de wereld verbeteren. Tijdens zijn stage in een weeshuis in Ghana richtte hij zich op respect en samenspel en bedacht `tweelingvoetbal' waarbij kinderen leren samenwerken door hand in hand te voetballen. Om het weeshuis financieel te ondersteunen zette Juan een low budget sportwinkel op met betaalbare sportartikelen. Hiermee heeft hij 1600 Ghanese dollars verdiend. Juan zit vol plannen: eerst een nieuwe reis naar Suriname en Ghana en daarna de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Dit wil hij blijven combineren met sport.

De andere 9 genomineerden waren:

* Jessica ten Have, opleiding Sport-en bewegingscoördinator, Graafschapcollege.

* Marleen Pulles, opleiding Medewerker Marketing en Communicatie.
* Artlinda Emini, opleiding Sociaal Juridisch Medewerker, ROC Nijmegen

* Bart Bijvelds, opleiding Kok, ROC de Leijgraaf
* Danique van Kemenade opleiding Brood- en Banketbakker, De Rooi Pannen

* Joost Pardoel, opleiding Motorvoertuigentechniek, Rijn IJssel
* Oussama el Ayyadi, opleiding Filiaalmanager, ROC Mondriaan
* Marissa Humme, opleiding Uiterlijke Verzorging, ROC ID College
* Ovan Abdullah, opleiding Medewerker Design, ROC van Twente

opleiding Sport-en bewegingscoördinator, Graafschapcollege.

Tijdens het Slotgala werden alle 51 Uitblinkers gehuldigd. Op www.6dbo.nl kunt u filmpjes bekijken van alle 51 Uitblinkers.