KNHS

Nederland en USA aan de leiding in vierspanklassement 8 oktober 2010

KENTUCKY (KNHS)- Het Nederlandse vierspanteam bestaande uit IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) gaat ex-aequo met gastland Verenigde Staten aan de leiding in het landenklassement na de dressuur. Chardon bezet samen met de Amerikaan Chester Weber de tweede plaats in het individuele klassement, Timmerman staat gedeeld vierde met Tucker Johnson. Koos de Ronde bezet de tiende plaats. De Australiër Boyd Exell zette vanmiddag met een score van 30,08 een nieuw wereldrecord en nam de leiding over in het individuele klassement.
Exell zette een prachtige foutloze proef neer en werd door het vijfkoppige internationale jurycorps, waaronder de Nederlander Peter Bonhof (Epe), unaniem op de eerste plaats gezet. Met de score van 30,08 zet Exell een nieuw wereldrecord op een Wereldkampioenschap. Het oude record stond op naam van Chester Weber die op het WK in Beesd 2008 een score van 32,13 strafpunten kreeg.

De Amerikaan Tucker Johnson zette met een van Exell geleend paard dezelfde score neer als Theo Timmerman waardoor de teams van Nederland en de Verenigde Staten gelijk aan kop staan. Het is zeer bijzonder dat twee vierspanrijders een gelijk puntentotaal van de jury krijgt toebedeeld en het is extra bijzonder dat het in Kentucky bij vier menners in de top vier gebeurt.

IJsbrand Chardon en Theo Timmerman reden beiden op donderdag een zeer sterke dressuurproef en legden hiermee de basis voor het teamresultaat. Koos de Ronde stelde vanmorgen door een niet-meewerkend rechtervoorpaard teleur in de dressuur en zorgde voor het wegstreepresultaat.
Bondscoach Tjeerd Velstra is tevreden over de stand van zaken: Zowel IJsbrand als Theo hebben een zeer goede dressuurproef gereden. Het is jammer dat het paard Diplomat van Koos het hier in Kentucky liet afweten terwijl hij normaal wel meerwerkt.
Het belooft een spannende strijd te worden in de marathon op zaterdag zowel voor het individuele-als voor het landenklassement. Exell staat bijna zes punten voor op Chardon, wat omgerekend zon 30 seconden is. De 25 menners komen morgen aan de start in de 16 kilometer lange marathon met in het laatste traject acht prachtige hindernissen, verspreid over het enorme terrein. De Amerikaanse WK-parcoursbouwer Richard Nicoll heeft zich tot doel gesteld om de hindernissen voor zowel de deelnemers als het publiek aantrekkelijk te maken. Er zijn maar liefst drie waterhindernissen in het parcours opgenomen en de hindernissen zijn lager gelegen zodat de toeschouwers goed zicht hebben op de bouwwerken. Iedere hindernis is anders en met name hindernis 1, 7 en 8 zijn technisch. In de laatste hindernissen zal het op kracht aankomen en wordt de conditie van de paarden flink getest. Alle hindernissen zijn zeer paardvriendelijk gebouwd met afgeronde balken en palen. Nicoll heeft nauw samengewerkt met de parcoursbouwer van eventing Mike Etherington-Smith aangezien delen van twee marathonhindernissen ook opgenomen waren in de hindernissen van de eventing cross-country die een week geleden plaatsvond. Opvallend is dat alle hindernissen ongeverfd zijn en een zeer natuurlijke uitstraling hebben. De vele bloemen die door 95 vrijwilligers zijn geplaatst zorgen voor een kleurrijk geheel.

De Nederlandse menners zijn gematigd enthousiast over de hindernissen van Nicoll: De hindernissen zijn hetzelfde voor iedereen, er zijn weinig alternatieven, vertelt marathonspecialist Koos de Ronde. Ik denk dat er in deze marathon niet veel te winnen valt, maar ik ga er natuurlijk wel voor. Ook bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) vindt dat de marathon technischer had gekund: De hindernissen zijn niet zo krap als dat we gewend zijn. Ze nodigen uit om hard te rijden en daardoor kunnen er fouten ontstaan. Maar we hebben drie goede marathonrijders, dus ik hoop dat we onze voorsprong met het landenteam kunnen behouden.

Stand individueel klassement na de dressuur:

1. Boyd Exell (Aus) 30,08

2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 35,97
2. Chester Weber (Usa) 35,97
4. Theo Timmerman (Putten) 40,19
4. Tucker Johnson (Usa) 40,19
6. Christoph Sandmann (Ger) 40,58
7. Daniel Würgler (Sui) 45,06
8. Tomas Eriksson (Swe) 50,30
9. James Fairclough (Usa) 51,97
10. Koos de Ronde (Zwartewaal) 52,22

Stand landenklassement na de dressuur:

1. Nederland/USA 76.16

3. Australië 85.38

4. Duitsland 98.44

5. Zweden 103.68

6. Zwitserland 109.96

7. Canada 144.26

Programma:

Zaterdag 9 oktober:
10.00 uur: marathon

Zondag 10 oktober:
09.00 uur: vaardigheid
14.30 uur: prijsuitreiking

Kijk voor de reacties van alle deelnemers en de bondscoach (interviews) op www.paardensport.tv
Volg al het laatste nieuws via twitter: www.twitter.com/wegkentucky

Meer info zie: www.alltechfeigames.com