Gemeente Sluis


29/09/10 - Vaardigheidstoetsen brandweer in Sluis

Op zaterdag 9 oktober 2010 worden in Sluis de jaarlijkse vaardigheidstoetsen georganiseerd voor de Zeeuwse brandweerkorpsen. De organisatie van deze oefening is in handen van de Veiligheidsregio Zeeland in samenwerking met de blusgroep Sluis. De oefening is gepland van 8.00 - 17.00 uur en vindt plaats op locatie die tot het moment waarop wordt gestart geheim worden gehouden. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen zich begeven naar het terrein van gemeentewerken, Smoutweg 2 te Sluis, alwaar zij de juiste locatie van de oefening vernemen.

Ieder jaar nemen het merendeel van de Zeeuwse brandweerkorpsen deel aan de vaardigheidstoetsen. Dit keer nemen 32 groepen en 8 officieren van dienst deel aan de oefening. Dit bewijst hoeveel belang de korpsen hechten aan het realistisch toetsen van hun kwaliteit. Jaarlijks besteden de brandweerlieden vele uren aan oefeningen, trainingen en cursussen, dit om hun kennis en vaardigheden op een hoog peil te houden, zodat ze hun werk op het gebied van brandweerzorg, hulpverlening en rampenbestrijding op professionele wijze kunnen doen. De inspanningen van de brandweer zijn onmisbaar, maar niet altijd even zichtbaar. Daarom is het een goede zaak dat het publiek op 9 oktober met eigen ogen kan zien dat de brandweer meer doet dan alleen blussen. De vaardigheidstoetsen hebben meer het karakter van een demonstratie van de vaardigheden waarover de brandweer beschikt dan van een wedstrijd tussen de korpsen, echter het wedstrijdelement stimuleert de korpsen zo goed mogelijk voor de dag te komen.

De oefening biedt collega-brandweermensen uit de hele provincie tevens de gelegenheid elkaar ontmoeten en de nodige ervaringen uit te wisselen. Aan de organisatie van de dag is ook meegewerkt door de Ambulance dienst, Lotus Nederland (Landelijke Organisatie Tot Uitbeelding van Slachtoffers), de gemeente Sluis, bevriende korpsen en de ondernemers uit Sluis.

De brandweer zal de (mogelijke) verkeersoverlast binnen de stad Sluis tot een minimum beperken.