Gemeente Achtkarspelen


Rondje Kunst Achtkarspelen start bij Nijenstein

Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober kunnen liefhebbers van de beeldende kunst, theater en muziek hun hart ophalen. De 11de editie van het Rondje Kunst Achtkarspelen is in een nieuw jasje gestoken door de Stichting Keunstkrite Twizel, die de organisatie van de gemeente overnam. De route is aanmerkelijk verbeterd en is opgedeeld in een auto/fietsroute ten noorden van het Prinses Margrietkanaal en een zuidelijke autoroute beneden het kanaal. Centraal in deze 8-vorm staat het gebouw Nijenstein in Buitenpost waar beide routes beginnen en samen komen.

Getalenteerde amateur beeldend kunstenaars exposeren naast beroepsbeoefenaars; op 24 prachtige locaties kunnen ateliers worden bezocht en clusterexposities in worden bekeken. Hiertoe hebben de Mariakerk in Buitenpost, de Hervormde Kerk in Twijzel en de Doopsgezinde kerken van Surhuisterveen en Buitenpost hun ruimte beschikbaar gesteld. Op iedere locatie wordt het visuele aanbod ondersteund met muziek en op diverse plekken zijn live-optredens te bewonderen. Een trekkende groep acteurs maakt het Rondje spannend omdat het bezoek verrast kan worden met een onverwacht optreden en ook aan de literaire kant is gedacht. De kunstenaars zijn ter plekke aanwezig om het publiek te informeren over hun werk en waar nodig uitleg te geven.

Hoewel het weer in oktober een onzekere factor blijft heeft de organisatie ook gekozen voor een aantal buitenlocaties; de tuinen van het Simke Kloostermanhuis en Pilat in Twijzel, Heikie Hoeksma in Harkema en de theeschenkerij Jinkepaed in Twijzelerheide zijn het hele weekend voor publiek geopend. Ook hier exposities en aanvullende activiteiten.

Nieuw is ook de betrokkenheid van de horeca in de gemeente. In Buitenpost, Stroobos en Augustinusga kan het publiek onderweg aansteken voor een kop koffie, een lekkere lunch of een hapje eten naderhand. Op de menukaart vindt men een aangepast kunstzinnig aanbod en de tafels zijn versierd met keramiek uit het atelier van Daeldersplak in Drogeham.

Meer informatie over het Rondje Kunst Achtkarspelen vindt u hier.