Wageningen Universiteit en Researchcentrum 9 okt 2010 11:25 - 9 okt 2010 12:30

Locatie: Junushoff, Kleine zaal, Wageningen
Organisatie: Wageningen UR, Rijn IJssel Vakschool Wageningen mmv OBW

Openingslezing Food4you Publieksdag, 9 oktober Wageningen

Voer voor mensen
Wat is.... de Oerdis?Â

Wat eet de mens van nature, dat wil zeggen, in de tijd vóórdat we de landbouw ontwikkelden, meer dan tienduizend jaar geleden. Als jager en verzamelaar trok de mens door het Afrikaanse land en leefde er meer dan honderdduizend jaar - generatie na generatie - van de jacht, visserij en het verzamelen van al wat eetbaar is.

Prof.dr. Frits Muskiet van de Rijksuniversiteit Groningen gaat in zijn bijdrage Wat is.... de Oerdis? in op het menu van de oermens, waarvan wij allen nakomelingen zijn. Hij probeert antwoord te geven op de vraag: Wat eet de Homo sapiens van nature? En waarom dat nuttig is om te weten. Want onze genen zijn de afgelopen honderdduizend jaar nauwelijks veranderd, terwijl ons voedingspatroon sterk is 'gemoderniseerd'. Daar kan het gaan wringen. Eten mensen als 'soort' feitelijk niet het verkeerde voedsel: levensmiddelen die slecht aansluiten bij onze lichamelijke eigenschappen. Zoals graanproducten die veel koolhydraten bevatten of transvetten die in de natuurlijke voedingspatroon van de mens niet voorkomen. Hoe komen we aan een 'landelijk tekort' aan vitamine D, waardoor het risico op osteoporose toeneemt. Ons moderne voedingspatroon zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot tal van ziekten en kwalen.

Het oerdisconcept heeft veel belangstelling gekregen in de voedingswereld. De reacties waren positief maar soms ook kritisch. Weten we bijvoorbeeld wel zo goed wat de mensen vroeger aten en werd dit niet vooral bepaald door de omstandigheden? Als het oerdieet goed is om de hele dag lichamelijk actief te zijn geldt dit dan ook voor de huidige mens die vooral een zittend leven leidt?

Na afloop van de lezing zal prof. Renger Witkamp van Wageningen University aan de hand van een paar prikkelende stellingen de discussie hierover aanzwengelen. Uiteraard worden de aanwezigen van harte uitgenodigd om mee te doen.

11.30 - 12.30 Wat is.... de Oerdis? - Lezing door Frits Muskiet mmv Renger Witkamp - Junushof, Kleine zaal, Wageningen