Patientes Maasstad Ziekenhuis halen 6000 euro op voor onderzoek

04/10/2010 09:26

Maasstad Ziekenhuis

Twee patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lopen in het weekend van 9 en 10 oktober de 60 KM Walk van de stichting a Sisters Hope, een partnerorganisatie van Pink Ribbon. Femke Kuiken (35) en Anita Keeman (39) werden begin dit jaar in locatie Clara behandeld aan borstkanker. Amper een half jaar later zijn ze weer fit. Het trainingprogramma Fit en Balans dat zij in het Maasstad Ziekenhuis volgden, heeft daaraan bijgedragen, zeggen de vriendinnen.

Femke en Anita hebben er zin in. Zaterdag 9 oktober wandelen ze van Amersfoort naar het Sistercamp in Weesp, de volgende dag lopen ze nog 30 kilometer verder naar Amsterdam, waar in het Olympisch Stadion een glorieuze finish wacht. De twee vrouwen hebben met verschillende activiteiten ruim 6000 euro sponsorgeld ingezameld, dat wordt besteed aan onderzoek naar borstkanker.

Dat ze zo'n zware tocht nu al kunnen opbrengen, zeggen de vriendinnen te danken aan hun deelname aan Fit en Balans. ,,Je komt twee keer per week naar het ziekenhuis om te sporten,'' vertelt Femke. ,,Door Fit en Balans heb ik minder conditie verloren dan ik normaal zou hebben verloren. En ik heb Anita leren kennen tijdens Fit en Balans. Sport biedt lotgenotencontact, zonder dat je geforceerd een zware praatsessie moet uitzitten. Heb je geen zin om te praten, dan ga je lekker fietsen. Maar je weet: degene die naast jou op die fiets zit, snapt wat jij voelt.''

Sporten tijdens een chemokuur lijkt een enorme opgave. Femke: ,,Voor ons gaf het juist structuur aan onze weken. Je werkt niet, dus de verleiding om in een hoekje te gaan kniezen, is aanwezig. Fit en Balans gaf ons een doel.''

Anita: ,,Fit en Balans heeft mij fit gehouden. Mijn conditie is er zelfs op vooruit gegaan tijdens de behandeling.''

De chemokuren en dus ook Fit en Balans zijn achter de rug. Nieuwe doelen zijn gesteld. ,,Iedere deelnemer aan de 60 KM Walk moet minimaal 1500 euro inleggen. Wij hebben bijvoorbeeld een feest georganiseerd waarvoor we alle mensen hebben uitgenodigd die ons de afgelopen maanden hadden gesteund. De opbrengst van de toegangskaartjes en de veiling van zeven zelfgemaakte schilderijen tijdens het feest leverde veel geld op. Zo hebben we meer activiteiten georganiseerd. Een sieradenworkshop, een actie in een lingeriewinkel in Barendrecht, een taartenactie.''

De teller staat, zoals gezegd, op 6000 euro. Femke: ,,We hebben 1500 euro op het inschrijfnummer van Anita gezet, de rest op het mijne. Want we willen eindigen in de top 3 van grootste fundraisers. Ja, we blijven ambitieus natuurlijk. Hahaha.''

Wie Femke en Anita wil steunen, kan een donatie storten onder vermelding van inschrijfnummer 1540 op gironummer 2947137 t.n.v. A Sisters Hope in Amsterdam.

Over Fit en Balans

Fit en Balans is ontwikkeld door de afdeling Oncologie van het Maasstad Ziekenhuis. Het programma wordt geboden aan patiënten die een in opzet curatieve behandeling ondergaan met chemotherapie, meestal na een operatie. Het merendeel van de patiënten wordt behandeld voor borstkanker of dikke darm kanker.

Fit en Balans bestaat naast het al enkele jaren geleden bedachte revalidatieprogramma Herstel & Balans, dat op veel plaatsen in Nederland wordt geboden nadat de patiënt een chemokuur heeft ondergaan.

Over het bewezen nut van Fit en Balans zijn nog geen harde feiten te geven. Daarvoor is de groep deelnemers nog niet groot genoeg en de data verzameling beperkt. Maar globaal lijkt het programma een positief effect te hebben. Onlangs zijn de eerste data verwerkt. Het ziekenhuis hoopt de resultaten binnenkort bekend te maken.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.