GroenLinks

Godsdienstvrijheid of vrij van godsdienst?

09
okt
9 okt 2010, 10:00u 9 okt 2010, 17:00u

Locatie: Jacobikerk, Utrecht
Sprekers: Femke Halsema, Ruard Ganzevoort, Dick Pels, Anton Zijderveld, Paul Scheffer, Henk Hagoort, Wibren van der Burg, Leyla Cakir, Hans van der Ven, Herman Meijer, Sophie in 't Veld, André Rouvoet. Gespreksleiding: Tof Thissen en Erica Meijers.

Attentie! Vanwege het grote aantal aanmeldingen is de conferentie verplaatst van de Eerste Kamer in Den Haag naar de Jacobikerk in Utrecht.

Conferentie over religie en politiek, georganiseerd door het Wetenschappelijk Bureau, platform De Linker Wang, de Eerste Kamerfractie en een Amsterdamse studentenwerkgroep.

Heeft de individuele godsdienstvrijheid voorrang boven de collectieve godsdienstvrijheid? Kunnen we emancipatoire grondrechten verdedigen zonder religieuze groepen in hun vrijheid te beknotten? Of zijn we pas vrij als we bevrijd zijn van godsdienst? Uit deze patstelling proberen we een uitweg te vinden. In plaats van onnodige polarisatie zoeken we dialoog en moreel debat, waarbij we de confrontatie niet schuwen en waarin respect voor religie en kritiek op religie elkaar ontmoeten. Tegen de stromen van fundamentalisme en populisme in, die beide de beginselen van de democratische rechtstaat onder druk zetten, zoeken we de relatie tussen godsdienstvrijheid en emancipatie.

Toegang, inclusief lunch en afsluitende borrel: EUR 15 p.p. U kunt zich inschrijven via
http://wetenschappelijkbureau.groenlinks.nl/religie-politiek

Voor het volledige programma zie
http://wetenschappelijkbureau.groenlinks.nl/node/52320