NCRV

Una Voce Particolare

Una Voce Particolare: Un ballo in maschera (Verdi)

Zaterdag 9 oktober
20.15 uur, Nederland 2

In deze aflevering van het NCRV-programma Una Voce Particolare neemt presentator Ernst Daniël Smid de kijker mee naar Un ballo in maschera. Deze opera van Giuseppe Verdi ging in 1859 in Rome in première. De kandidaten zijn Zita Tatrai, Rhea Knipscheer, Henny van der Graaf, Aida van de Brake en Leen Jans.

Het verhaal van Un ballo in maschera: Riccardo, Graaf van Warwick, is de Britse gouverneur van Boston. Hij is heimelijk verliefd op Amelia, de vrouw van zijn secretaris en beste vriend Renato. Riccardo heeft een aantal politieke vijanden die een aanslag op hem beramen, maar zijn beste vriend waarschuwt hem.

Riccardo probeert zijn liefde voor Amelia, de vrouw van Renato, geheim te houden, maar tijdens een nachtelijke ontmoeting op een kerkhof toegeeft Amelia toe ook van hem te houden. Renato ontdekt dat zijn vrouw en beste vriend elkaar die nacht ontmoet hebben en zal Riccardo op een gemaskerd bal vermoorden. De stervende Riccardo gebruikt zijn laatste adem om te zweren dat de liefde tussen hem Amelia puur was en vergeeft zijn moordenaar.

Het sfeervolle muziekprogramma Una Voce Particolare neemt de kijker mee naar dramatische en ontroerende opera- en musicalverhalen. Tijdens elke aflevering staat één opera of musical centraal en zingen amateurzangers en âzangeressen prachtige ariaâs en songs uit dit verhaal. De hoogtepunten uit de meest geliefde operaâs en musicals passeren de revue, met vocale bijdragen van Ernst Daniël Smid. De kandidaten worden begeleid door LâOrchestra Particolare onder leiding van dirigent Jan Stulen. De operaâs en musicals worden gespeeld in moderne kostuums en met hedendaagse decors.

Uit honderden zangers en zangeressen afkomstig uit alle windstreken en zelfs van over de grens zijn 35 kandidaten geselecteerd. Een professionele jury - bestaande uit de Nederlandse, internationaal bekende sopraan Charlotte Margiono, musical- en operaregisseur Jeroen Lopes Cardozo en musicalexpert Hans van Willigenburg - kiest uit elke aflevering een winnaar, die in Il Grande Finale op 6 november strijdt om de titel La Voce Particolare: de bijzondere stem.

Kijk ook op http://unavoceparticolare.ncrv.nl/