Gemeente Zoetermeer

9 tot en met 15 oktober: week van de Toegankelijkheid

logo toegankelijkheid
Tijdens de landelijke week van de Toegankelijkheid vragen mensen met een beperking aandacht voor de (on)mogelijkheden om vanzelfsprekend deel te kunnen uitmaken van de maatschappij. Sporten en bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het thema van deze week is daarom toepasselijk 'Sport en bewegen'.
In deze week worden verschillende activiteiten georganiseerd. Met deze activiteiten wordt benadrukt dat mensen met een beperking niet worden buitengesloten.

Programma:

Vrijdag 8 oktober
Rondgang genomineerde cafés en restaurants
In juli en augustus konden mensen met een beperking hun meest toegankelijke café of restaurant nomineren. De gemeente heeft 69 reacties binnengekregen en er zijn vier restaurants genomineerd. Wethouder Frank Speel en de jury die de restaurants heeft beoordeeld, brengen een bezoek aan de genomineerden en reiken een attentie uit.

Zaterdag 9 oktober
Spreken met gebaren en sporten
Tussen 11.00 en 15.00 uur organiseert WeZoDo (Stichting Welzijn en Zorg Doven) in samenwerking met de gemeente de activiteiten 'Spreken met gebaren' in het Stadshart en 'Sporten met doven' op het Stadhuisplein.

Maandag 11 oktober
Expositie Stadhuis
Tussen 9.30 en 10.00 uur opent wethouder Frank Speel een foto-expositie van mensen die hebben meegewerkt aan de campagne Toegankelijkheid. Tussen 7 en 17 oktober hangen er driehoeksborden in de stad. Vijf mensen laten zien dat zij ondanks hun beperkingen, meedoen in Zoetermeer. De expositie is tijdens de week van de Toegankelijkheid te zien op het Publieksplein van het Stadhuis.

Dinsdag 12 oktober
ComputerPlusBus
Tussen 11.00 en 17.30 uur staat de ComputerPlusBus bij de wijkpost in Buytenwegh De Leyens. In de bus kunnen ouderen leren om gebruik te maken van de computer onder begeleiding van vrijwilligers.

Open huis Meerbloem
Tussen 18.00 en 21.00 uur is er open huis bij sport en spelvereniging De Meerbloem. Zij bieden aan (ex)-hartpatiënten de gelegenheid om op hun eigen niveau te sporten en/of te zwemmen. Het sporten is onder leiding van ervaren sportinstructeurs en tijdens het sporten is er altijd een ambulanceverpleegkundige of een huisarts aanwezig. Tussen 21.15 en 22.00 uur kunnen belangstellenden zwemmen.

Woensdag 13 oktober
ComputerPlusBus
De ComputerPlusBus staat tussen 11.00 en 17.30 uur op de Markt. Om 16.15 uur is wethouder Frank Speel aanwezig om te zien hoe ouderen de computerbus ervaren.

Rolstoelcurlen
In PWA Silverdome wordt tussen 14.30 en 15.30 uur een proefles rolstoelcurlen gegeven. Wethouder Mariëtte van Leeuwen is hierbij aanwezig en maakt een deel van de les mee.

Donderdag 14 oktober
Open huis Meerbloem
Tussen 18.00 en 21.00 uur is er nogmaals open huis bij De Meerbloem. Tussen 18.00 en 19.00 uur is er gelegenheid om te zwemmen.

Vrijdag 15 oktober
Uitreiking toegankelijkheidsprijs
Van 15.30 tot 17.30 uur is de feestelijke uitreiking van de Toegankelijkheidsprijs 2010 voor het meest toegankelijke café of restaurant. Dit is in het Bedrijfsrestaurant van het Stadhuis (ingang Frankrijklaan 6).