Gemeente Doetinchem

Historische schepen in Doetinchem

Actueel bericht 7 oktober 2010

Op 9 oktober 2010 doet de promotietoer van de Schepencarrousel Doetinchem aan. De oude handelskade (achter het politiebureau/brandweerkazerne) keert even terug naar het verleden. Er zullen hier in de periode van 9 oktober tot 14 november drie tot vier historische schepen aanmeren. Vanaf zaterdag 9 oktober liggen er eerst twee vrachtschepen en een oude sleepboot. En zoals het er nu naar uitziet komt er eind oktober nog een historisch zeilschip aanmeren, maar dan is de sleepboot ondertussen weer vertrokken. Vanaf de kant zijn de schepen te bekijken, is er informatie op het promotiebord te lezen en uiteraard zijn de schippers aan te spreken en bereid uitleg te geven.

Wat houdt de schepencarrousel in?

De schepencarrousel is een systeem waarbinnen historische schepen (zoals sleepboten, voormalige vrachtschepen en zeilschepen) uitgewisseld worden tussen verschillende ligplaatsen. De schepen liggen voor een korte periode (max. 3 maanden) op een ligplaats. Op de ligplaats presenteren de schepen en schippers het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart, door middel van onder andere informatieborden. Er wordt duidelijk gemaakt waar en waarom het schip gebouwd is, wat het zoal heeft beleefd in de loop van de tijd en waarom bepaalde aanpassingen gedaan zijn.

Schepencarrouseltour 2010

De Schepencarrouseltoer zal plaatsvinden van september tot en met december 2010. In deze periode worden circa tien plaatsen in Gelderland aangedaan. De toer is eind augustus begonnen in Doesburg en Doornenburg (de steiger bij het Fort Pannerden) en eindigt eind december in Nijmegen.