Gemeente Veenendaal


Grootste trui van Nederland in Veenendaal

De grootste trui van Nederland is vanaf 9 oktober a.s. te bewonderen in Veenendaal! Van buiten en van binnen wel te verstaan, want deze âtruiâ is in werkelijkheid het nieuwe cultuurhuis in Veenendaal. In het gebouw wordt op een eigentijdse manier de industriële woltraditie van Veenendaal voortgezet. Architect Jos van Eldonk: âDe gebreide trui is hier een thema dat wordt vertaald in de architectuur van het gebouw. We hebben de gevel als het ware gebreid in metselwerk. Met verschillende kleuren steen en allerlei vormen van reliëf lijkt het wel een trui.â

Hollandia Wol

Het cultuurhuis is ontworpen door Jos van Eldonk van Soeters van Eldonk architecten. Het gebouw is een combinatie van nieuwbouw en gerestaureerde authentieke elementen van de oude Hollandia Wolfbriek. Daarmee wordt de verbinding gelegd tussen het oude industriële verleden en het moderne centrum van Veenendaal.

Het cultuurhuis maakt deel uit van het centrumplan Brouwerspoort. Dit project biedt Veenendaal en de regio de komende jaren een rijke mix van wonen (ca. 500 woningen), winkelen (ca. 4.000 m2) en cultuur. Het project is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Veenendaal en BAM Vastgoed.

Â

STIP Festival

Op zaterdag 9 oktober 2010 opent het cultuurhuis aan het nieuwe Kees Stipplein in Veenendaal voor het eerst zijn deuren voor publiek. In het cultuurhuis zijn de Openbare bibliotheek Veenendaal, Kunstuitleen Veenendaal, Viseum Veenendaal en Historische Vereniging Oud-Veenendaal gehuisvest. Ter ere van de opening vindt op 9 oktober het STIP Festival plaats, een festival met een dagvullend programma voor jong en oud, vol culturele activiteiten in het cultuurhuis en feest op het Kees Stipplein. Meer informatie vindt u op www.brouwerspoort.nl.