Haven Amsterdam

Grachtenrace Amsterdam zaterdag vanaf Oosterdok

7 oktober 2010
Op 09 oktober wordt de 24e editie van de Grachtenrace Amsterdam geroeid.

De Grachtenrace Amsterdam is een sloepenrace van ruim 24 kilometer. De route start in het Oosterdok bij het Scheepvaartmuseum en loopt dwars door de binnenstad van Amsterdam. Verste punt is het Olympisch Stadion. De race eindigt weer in het Oosterdok. Hoofdsponsors van deze race zijn Haven Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

144 teams

De Grachtenrace wordt sinds 1986 elke 2e zaterdag van oktober geroeid en het aantal deelnemers is gegroeid van 35 in 1986 tot 144 deelnemende teams in 2010. Er nemen zelfs teams uit Duitsland en Rusland deel aan deze race.

Om 11.00 uur zal het startschot plaats vinden. De langzame sloepen starten als eerste. Daarna starten om de paar minuten sloepen. Als laatste vertrekken de snelste sloepen, hierdoor komt het gehele veld steeds dichter bij elkaar. Van roeiers en stuurmannen wordt daardoor veel verwacht. Vooral als de sloepen elkaar treffen op de Amsterdamse grachten met de smalle bruggen en vele rondvaartboten.

De route van de Grachtenrace is vanaf de wal overal goed te volgen. Vrijwel de gehele route leent zich er bij uitstek voor om per fiets te volgen. Op de website van de Grachtenrace is de routekaart te downloaden.

Damesteams

Dit jaar zijn er extra veel dames teams. In het jaar 2000 waren er nog 18 damesteams, dit jaar doen er maar liefs 40 damesteams mee. De Grachtenrace is dit jaar bij de dames genomineerd voor het Nationaal Kampioenschap Sloeproeien van de Federatie Sloeproeien Nederland (FSN).

Het is daarom dat het startschot dit jaar door mevrouw Hilda Oudendijk, PR-manager van het nautische bedrijf Redwise wordt gegeven. De firma Redwise is sinds jaren sponsor van de Grachtenrace Amsterdam. Hoofdsponsors van deze race zijn Haven Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Daarbij wordt de organisatie ondersteund door dienst Binnenwaterbeheer, de Koninklijke Marine en Rijkswaterstaat.

Slimme haven

Haven Amsterdam is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een slimme manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Meer informatie?

www.grachtenrace.com

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: 020 - 523 48 75 of 06 83164880