Nederlanders vrezen voor liefdesleven van de nerd

08/10/2010 10:59

NEMO

Eerste Nederlandse 'Night of the Nerds' zocht het uit:

Amsterdam, 8 oktober 2010

Het liefdesleven van de nerd houdt niet over. Eenderde van de Nederlanders denkt dat het maar slecht is gesteld met de nerd en de liefde. En zelfs 13% verdenkt de nerd ervan alleen maar liefde te ontvangen van online-vrienden. Ander opvallend resultaat: ook eenderde van de nerds geeft niet hoog op van het eigen liefdesleven.

Dat blijkt uit een onderzoek in het kader van de 'Night of the Nerds' dat op zaterdag 9 oktober in science center NEMO in Amsterdam plaatsvindt.

Gaat het, afgezien van het liefdesleven, dan wel goed met de nerd? Jazeker, uit het onderzoek dat vandaag is gepubliceerd, en dat is uitgevoerd door Ruigrok Netpanel, blijkt dat de nerd volledig is ingeburgerd in de maatschappij. 92% van de Nederlanders weet wat een nerd is, zelfs 55% weet wat een geek is (een computergek) en 45% weet een dork thuis te brengen (de sociaal onhandige techneut). Op de vierde plaats komt de dweeb met 25% (en dat is de bekrompen en nogal domme variant van de nerd).

Vindingrijk en ouderwets

Wat vinden wij van de nerd? We vinden ze slim (61%), wereldvreemd (58%) en introvert (50%). Wat denken de nerds zelf? Die vinden termen als vindingrijk, ouderwets en introvert wel bij henzelf passen. Wat studeren ze dan? Wij Nederlanders denken dan meteen aan informatica (54%). Daarna scoort wiskunde (46%) het hoogste. Opvallend genoeg scoren de vakken scheikunde (33%), natuurkunde (32%) en sterrenkunde (31%) een stuk lager.

Dat is een duidelijk verschil met de nerd. Top drie? Informatica (72%), wiskunde (64%) en natuurkunde (46%).

Liefde online

En ja, dan het liefdesleven. Daarmee is het maar matig gesteld, zegt de Nederlander. Een op de drie (34%) meent dat nerds geen liefdesleven hebben en 13% schat dat ze vooral liefde ontvangen van online-vrienden. Gelukkig menen drie op de tien (29%) dat het helemaal niet uitmaakt wie je bent; zij denken dat nerds eenzelfde liefdesleven hebben als ieder ander. Opvallend is dat dit beeld niet echt verschilt met dat van de nerds zelf. Ook eenderde van die groep meent dat een nerd geen liefdesleven heeft.

Nerd is ook hip

De 'Night of the Nerds' is bedoeld als ode aan de nerd. En dat is nodig ook, want een groot deel van de Nederlanders huivert van het idee om een nerd genoemd te worden (52%). Mogelijk komt dat omdat de nerd volgens 61% van de Nederlanders onterecht kampt met een negatief imago.

Ondanks die terughoudendheid geeft 60% aan dat de wereld veel te danken heeft aan nerds. 44% meent dat wij zonder hen nog steeds zouden rondlopen in berenvellen en 60% ziet zonder nerds geen technologische voorruitgang. Eenderde geeft aan dat nerds hun tijd eigenlijk ver vooruit zijn, en 14% vindt het hip om nerd te zijn.

Tenslotte is nog een belangrijk vooroordeel ontkracht: nerds zijn niet alleen maar mannen. Bijna driekwart (73%) van de nerds is man en een kwart (27%) is vrouw. De tendens was al duidelijk, maar het onderzoek bevestigt dat nog eens. En de opkomst op de 'Night of the Nerds' wijst dat ook uit: de verhouding is 50/50.

'Night of the Nerds', ode aan de hot & handsome nerd

Op zaterdagavond 9 oktober is science center NEMO het podium voor de eerste 'Night of the Nerds' van Nederland. Vergelijkbare avonden in het buitenland bleken al een daverend succes, en nu is ons land aan de beurt. De Night is niet alleen een bonte etalage van onderwerpen die de echte nerd interesseren, maar vooral ook een loflied op de nerd zelf. En die hebben het tij mee want de nerd is hot & handsome. De 'Night of the Nerds' is speciaal bedoeld voor 16 tot 20-jarigen, vwo'ers met een bèta-profiel en hbo/wo-studenten met technische of bèta-studie.

De 'Night of the Nerds' biedt een uitbundig programma vol nerdtalks, clinics en experiences. Omlijst met een feest waaraan muziek- en beeldnerds zelf bijdragen.

Onderzoek

Het onderzoek is online kwantitatief uitgevoerd door Ruigrok Netpanel onder de Nederlandse bevolking. Met een screeningsvraag is vastgesteld of men bekend is met de term nerd. Indien dit niet het geval is, heeft men verder geen vragen beantwoord. De respondenten zijn afkomstig uit de NetPanel Adviesraad, het consumentenpanel van Ruigrok NetPanel, dat bestaat uit 15.000 Nederlanders.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nightofthenerds.nl