Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


IJburg onthullen hun eigen Vindhek

---

Zaterdag 9 oktober: bewoners IJburg onthullen hun eigen Vindhek

Persbericht

8 oktober 2010

Na het Vondelpark, het Westerpark en de Kinkerstraat krijgt ook IJburg een Vindhek: een markant rond hek waar buurtbewoners gevonden voorwerpen kunnen ophangen zodat de eigenaren ze kunnen ophalen. Het Vindhek komt op het Joris Ivensplein, vlak achter het winkelcentrum aan de IJburglaan. Stadsdeelwethouder Openbare Ruimte Nevin Özütok onthult het Vindhek samen met de ontwerpster, de initiatiefneemster en kinderen uit de buurt op zaterdag 9 oktober 2010 om 15.00 uur.

Opening Vindhek Het Vindhek is een ontwerp van Annemarieke Weber. Het gebruik is simpel: als je iets vindt, hang je het in het Vindhek. Ben je iets kwijt, dan ga je kijken of iemand zo aardig is geweest het voor je op te hangen. Het concept achter het Vindhek gaat over respect, vertrouwen en eerlijkheid.

Doel van de ontwerpster is dat mensen die het hek zien of die er iets ophangen of terugvinden, even nadenken over deze waarden. Ze ervaren bewust of onbewust de vriendelijkheid van het gebaar dat de eerlijke vinder maakt naar een buurtgenoot. Als aankondiging van het nieuwe Vindhek praatte Annemarieke Weber over eerlijkheid met de kinderen van groep 7 van de Daltonschool Neptunus. De kinderen zijn ook bij de onthulling aanwezig.

Elkaar ontmoeten

Buurtbewoonster Annet Troost, die het Vindhek kende uit het Vondelpark, nam het initiatief het Vindhek naar IJburg te halen. Het stadsdeel had daar wel oren naar. Nevin Özütok, stadsdeelwethouder Openbare Ruimte: "De openbare ruimte bestaat niet alleen uit straten en pleinen bedoeld om van A naar B te komen, maar is ook een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten en waar de sociale cohesie van de buurt wordt versterkt. Het Vindhek is een markante ontmoetingsplaats en doordat er steeds weer iets anders in hangt, ook een levend kunstwerk. Zeker een aanwinst voor IJburg."

Website

Vindhek.com

---