Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 04-10-2010

MUSEUMGASTEN VIERT 200ste AFLEVERING
Tygo Gernandt treedt in voetsporen van Alexander de Grote

Zaterdag 9 oktober brengt de AVRO in het programma KunstUur de 200ste aflevering van 'Museumgasten'. In deze serie bezoeken bekende Nederlanders verschillende musea in Nederland en vellen zij er hun oordeel over. Is het een aanrader, wat is goed, wat kan beter? Kritiek mag en moet. Speciaal voor de 200ste aflevering reist acteur Tygo Gernandt af naar Griekenland en kruipt hij in het karakter van Alexander de Grote.

Geen vorst uit de oudheid spreekt zo tot de verbeelding als Alexander de Grote. Al op zeer jonge leeftijd wist hij het gebied tussen Griekenland en India te veroveren. Hij was goed geschoold, legeraanvoerder, groot strateeg, wreed, niets en niemand ontziend. Maar ook bracht hij voorspoed, kennis en cultuur in de gebieden die hij wist te overheersen. Tygo Gernandt bezoekt plekken die bepalend waren voor zijn werk en leven, waaronder zijn geboorteplaats Pella, om met eigen ogen te zien waar Alexanders dadendrang is ontstaan. Zo komt hij ook in de school van Aristoteles, de plek waar Alexander werd onderwezen in onder andere sterrenkunde, wiskunde en filosofie.

In de afgelopen acht jaar bezochten bijna vierhonderd bekende Nederlanders een museum of een tentoonstelling in tweehonderd afleveringen. Een fraaie reeks meningen, ontmoetingen, emoties, ontdekkingen en belevenissen is het resultaat. Een aantal afleveringen staat online op museumgasten.avro.nl.

Museumgasten, in KunstUur, zaterdag 9 oktober om 17.00 uur op Nederland 2. De Hermitage Amsterdam brengt momenteel de tentoonstelling Alexander de Grote.

---