Gemeente Oldenzaal


Wijziging in plannen door beschermde dassen in het Hulsbeek

09 oktober 2010

Noodzaak verplaatsing
"Door de ligging van de dassenburcht en de voedselgebieden zijn wij genoodzaakt het ovengebouw richting Calvarieberg te verplaatsen. De begraafplaats wordt aan de noordkant uitgebreid, in plaats van aan de westkant. Dit vergroot de afstand tussen het crematiegebouw en de dassenburcht. Het gebied achter de begraafplaats blijft toegankelijk voor de das." vertelt wethouder Frits Rorink. "De laatste tijd krijg ik regelmatig vragen over een mogelijke verplaatsing van de das. Ik blijf bij mijn uitspraak en standpunt: wij nemen geen initiatief tot het verplaatsen van de das. Als hier officiële verzoeken voor ingediend worden bij de gemeente en als er breed draagvlak voor een verplaatsing is, dan pas zullen wij over een verplaatsing gaan nadenken."

Compacte begraafplaats
Door de uitbreiding van de begraafplaats aan de noordkant te plaatsen, ontstaat een compacte begraafplaats met geringere loopafstanden voor bezoekers. In het oorspronkelijke ontwerp lagen crematiegebouw en een nieuw aan te leggen plateau met grafvelden op ruim 400 meter van de parkeerplaats aan de Schipleidelaan. In het nieuwe ontwerp ligt het crematiegebouw met oven direct achter de Calvarieberg, zo'n 300 meter van de parkeerplaats en Schipleidelaan.

Meer mogelijkheden voor asbestemmingen
Het nieuwe ontwerp voor de begraafplaats biedt meer mogelijkheden voor asbestemmingen. De huidige centrale groene loper met kindergraven, urnenkelders en strooiveld heeft beperkte uitbreidingsmogelijkheden voor asbestemmingen. In het nieuwe ontwerp wordt deze centrale groene loper verbreed.

Veldonderzoek
Archeologisch onderzoek kan er toe leiden dat het ontwerp nog enigszins moet worden aangepast. Momenteel vindt er veldonderzoek plaats.

Informatieavond
Op 20 oktober aanstaande vindt er een informatiebijeenkomst plaats in het stadhuis. Omwonenden, belanghebbenden, belangstellenden en raadsleden kunnen tijdens deze avond een reactie op de plannen geven. De avond begint om 19.30 uur.