Dienstenbond CNV

Nieuws

8 oktober 2010

Doorstart rompbedrijf Thieme van de baan

Thieme GrafiMedia Groep heeft CNV Media geïnformeerd dat de onderhandelingen over een doorstart van een Thieme rompbedrijf gisteren zijn afgebroken en dat daarmee de redding van ongeveer 450 arbeidsplaatsen mislukt is. CNV Media is zeer teleurgesteld over dit bericht en blijft zich inzetten voor het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid.

CNV Media heeft u sinds eind vorige week geïnformeerd over de acute problemen bij Thieme Grafimedia Groep. Sindsdien is zij zelf actief betrokken geweest en heeft zij zich ingezet om snel duidelijkheid voor de medewerkers te krijgen en zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. In de loop van deze week werd duidelijk dat Thieme in gesprek was met een investeerder die plannen had om met een deel van Thieme (rompbedrijf) door te starten. Hiertoe hebben deze week vele gesprekken plaatsgevonden tussen Thieme, de investeerder, financiers, leveranciers, vakbonden, curator en andere betrokkenen. Zoals eerder gemeld heeft CNV Media zich in het gesprek met de investeerder positief opgesteld en actief geprobeerd mee te denken over het mogelijk maken van een doorstart. Helaas heeft de investeerder gisteren de conclusie getrokken dat het voor hem geen haalbare kaart is om door te starten met het Thieme rompbedrijf. CNV Media betreurt dit zeer, omdat hiermee een grote kans om een grote groep medewerkers van Thieme aan het werk te houden, verdwijnt. De curator zal nu trachten kleinere delen van Thieme te verkopen of te laten doorstarten, maar de verwachting is dat daar veel minder werkgelegenheid bij wordt behouden als bij een doorstart van het rompbedrijf. Hiermee zijn de gevolgen voor de medewerkers van Thieme nog groter dat ze al leken. CNV Media verwacht dat eind deze week of in de loop van volgende week duidelijk zal worden of en welke delen van Thieme worden verkocht of zullen doorstarten. Hierover zullen medewerkers natuurlijk ook worden geïnformeerd.

Hoe verder?
UWV zal de loonbetalingsverplichting over september en oktober 2010 overnemen tot het moment dat het dienstverband eindigt met een maximum van 3 maanden. Eind volgende week zullen er 4 bijeenkomsten worden georganiseerd door de curator in samenwerking met Thieme, UWV en de vakbonden, waarin dit formeel geregeld kan worden. Normaal gesproken heeft het UWV 3 tot 4 weken nodig voor de verwerking van de aanvragen, waarna ze tot uitbetaling zullen overgaan. Ondanks aandringen van onze kant kan het UWV dit proces niet versnellen. Wel is het UWV mogelijk bereid voor schrijnende gevallen een (klein) voorschot te geven. CNV Media raadt u aan zelf maatregelen te treffen, waardoor u deze tijdelijke situatie kunt overbruggen. Tijdens een van de bijeenkomsten kunt u ook andere vragen stellen. Door de mensen die niet bij een doorstart betrokken zijn, zal vervolgens een WW-uitkering moeten worden aangevraagd bij het UWV, waarop het Garantiefonds van de Grafimediabranche een aanvulling zal verstrekken van 15% per maand gedurende een bepaalde periode. Meer informatie hierover vindt u in hoofdstuk 9 van de CAO Grafimedia.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670685 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Media kunt u vinden op www.cnvmedia.nl .